Jabłkowe mufinki to prosty i łatwy przepis na pyszne małe babeczki, które również możemy przygotować z dziećmi. Muffinki są to charakterystyczne i bardzo modne małe babeczki, które przyszły do nas z Ameryki. W jabłkowych muffinkach możemy również wkroić kawałki owoców, aby wzbogacić smak ciasta. Przepis na te małe słodkości powstał tak naprawdę przez przypadek. Są to babeczki, które będą doskonałe na piknik lub wycieczkę. Polecam!
Składniki:
300 g mąki
150 g cukru
120 ml jogurtu naturalnego
100 ml oleju
100 ml soku jabłkowego
8 g proszku do pieczenia
aromat waniliowy
2 jajka
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę. Dodaję mąkę, jogurt naturalny oraz olej i sok jabłkowy. Całość mieszam. Gotowym ciastem napełniam do 3/4 wysokości silikonowe foremki do muffinek. Piekę około 15-20 minut w 170 stopniach. Studzę. Dowolnie dekoruję.
Składniki:
300 g mąki
150 g cukru
120 ml jogurtu naturalnego
100 ml oleju
100 ml soku jabłkowego
8 g proszku do pieczenia
aromat waniliowy
2 jajka
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę. Dodaję mąkę, jogurt naturalny oraz olej i sok jabłkowy. Całość mieszam. Gotowym ciastem napełniam do 3/4 wysokości silikonowe foremki do muffinek. Piekę około 15-20 minut w 170 stopniach. Studzę. Dowolnie dekoruję.
babeczki są dobre na wszystkie smutki ;)
OdpowiedzUsuń