Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Marcepanowe trufle

Upał nie odpuszcza wiec , doskonałym pomysłem na umilenie sobie dania, jest przygotowanie pysznych i łatwych marcepanowych trufli. Jest to przepis, którego przygotowanie zajmuje mniej niż 30 minut(bez czasu oczekiwania). Masę marcepanową polecam przygotować samą, ale również możemy użyć gotowej ze sklepu. Marcepanowe trufle mogą stanowić samodzielny deser lub pełnić rolę dekoracyjną innego wypieku. Nie jest to deser bardzo słodki. Polecam!
Składniki:
200 g gotowej masy marcepanowe lub
200 g mielonych migdałów
200 g cukru pudru
40 ml wody
aromat waniliowy
100 g białej czekolady
dodatki cukiernicze
Gotową masę marcepanową dzielimy na małe kwadraty z których tworzymy kulki. Umieszczamy je w lodówce na 20 minut.
Jeśli przygotowujemy sami masę marcepanową to do mielonych migdałów dodajemy cukier puder oraz wodę i aromat waniliowy. Zagniatamy wszystkie do uzyskania gładkiej masy. Masę dzielimy na kwadraty z których formujemy kulki. Chłodzimy 20 minut.
Biała czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Chłodne kulki marcepanowe obtaczamy w rozpuszczonej czekoladzie . Dekorujemy ozdobami cukierniczymi.



trufle marcepanowe

Smacznego! 
Źródło: http://kotlet.tv/marcepan/

Komentarze

Popularne posty

Drukuj