Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Sernik z ziemniakami na piernikowym spodzie

Sernik z ziemniakami jest to przepis, który pochodzi z Podkarpacia. Jest to szczególny region w Polsce. Charakteryzuje się niezwykłą przyrodą i równie smacznymi potrawami. Podkarpacki specjał jakim jest sernik z ziemniakami zbogaciłam poprzez dodatek piernikowego spodu. Okazało się to doskonałym pomysłem, gdyż smak piernika podkreślił niezwykłą konsystencje sernika. Sernik z ziemniakami to delikatny i bardzo zwarty wypiek, który zaskoczy niejednego gościa. Polecam!
Składniki:
spód
300 g pierniczków
50-60 g masła
masa serowa
750 g sera trzykrotnie mielonego
250 g mielonych i ugotowanych ziemniaków(najlepiej z poprzedniego dnia)
150 g masła
150 g cukru
100 g rodzynek
50 g mąki ziemniaczanej
10 g mąki pszennej
6 jajek
aromat arakowy
polewa
100 g czekolady mlecznej
30 g masła
Spód: Pierniczki mielimy. Masło roztapiamy. Przestudzone masło łączymy z mielonymi pierniczkami. Wykładamy dno tortownicy.
Masa serowa: Ziemniaki gotujemy, studzimy. Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę. Rodzynki zalewamy wrzącą wodą. Moczymy 15 minut. Odcedzamy i obtaczamy w mące. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo ser. Miksujemy. Dodajemy zmielone ziemniaki. Miksujemy. Dodajemy mąkę ziemniaczana, roztopione i przestudzone masło, aromat arakowy. Krótko miksujemy. Dodajemy rodzynki. Mieszamy drewnianą łyżką. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy partiami do masy.
Masę serową wylewamy na piernikowy spód. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 80-90 minut. Studzimy.
Polewa: Czekoladę wraz z masłem rozpuszczam w kąpieli wodnej. Polewa sernik.


sernik z siemniakami na piernikowym spodzie
sernik z siemniakami na piernikowym spodzie
sernik z siemniakami na piernikowym spodzie
Smacznego!
Źródło: "Wielka księga z wypiekami", s. 178.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj