Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Domowe rurki z bitą śmietaną

Któż z nas nie lubi rurek z kremem, jednak często sięgamy po kupne lub z cukierni. Nie trzeba jednak kupować ze sklepu, do przygotowania domowej wersji rurek z kremem wystarczy tak naprawdę 30 minut i chwila cierpliwości. Przepis na domowe rurki z bita śmietaną chodził za mną od dawna i doczekał się wreszcie swojego debitu na talerzu. Przepis łatwy i smaczny. Polecam!
Składniki:
350 g gotowego ciasta francuskiego
250 g śmietany 30%
150 g cukru pudru
masło do wysmarowania formy
Gotowe ciasto francuskie rozmrażamy. Dzielimy na 12 prostokątów o szerokości 2-3 cm. Specjalne foremki do rurek smarujemy cienko masłem. na około każdej owijamy plaster ciasta francuskiego. Gotowe ciasto pieczemy około 10 minut w 190 stopniach(do przyrumienienia, uważamy aby nie spalić rurek). Studzimy. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy 120 g cukru pudru. Ucieramy. Wystudzone rurki ostrożnie zdejmujemy z formy. Napełniamy bitą śmietaną, chłodzimy w lodówce. Tuż przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Domowe rurki z bitą śmietaną
Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj