Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Fafernuchy - kurpiowskie ciasteczka

Kurpie to region leżący  na pograniczu Warmii i Mazowsza. W tym przepięknym zakątku naszego kraju łączą się i mieszają wpływy wielu kultur. Szarzej region ten znany jest z corocznego Miodobrania, które tradycyjnie odbywa się pod koniec sierpnia. Fafernuchy to tradycyjny i przekazywany z pokolenia na pokolenie przepis, właśnie pochodzący z Kurpi. Na tych terenach przepis ten jest wypiekany do kilku wieków. Prawdopodobnie pochodzi z Niemiec. Siłą która decyduje o smaku Fafernuchów jest to iż w swoim składzie mają marchew, a ona nadaje ciastu specyficznego smaku i kształtu. Polecam!
Składniki:
300 g startej na małych oczkach marchewki
300 g mąki żytniej
30 g cukru(3 łyżki)
15 g cynamonu(1,5 łyżeczki)
10 g miodu(1 łyżeczka)
8 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
Startą marchew wymieszaj  z cukrem i miodem. Uduś na wolnym ogniu do momentu, aż marchew puści sok. Odstaw do wystudzenia. Do wystudzonej marchwi dodaj proszek do pieczenia, mąkę żytnią i cynamon. Wymieszaj. Z ciasta uformuj wałek(taki sam jak na leniwe). Ciasto pokrój pod na ukos(kształtem powinny przypominać duże leniwe). Ciastka układaj na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piecz w 200 stopniach przez około 7-10 minut. Wystudź.



Fafernuchy-kuripowskie ciasteczka
Fafernuchy-kurpiowskie ciasteczka
Smacznego!
Źródło: "Wielka księga z wypiekami", s.141



Komentarze

Popularne posty

Drukuj