Galaretka owocowa do ciast i deserów - praktyczne porady

W sklepach mamy mnóstwo gotowych galaretek do ciast i deserów. Czym by było jednak próba stworzenia własnej wersji takiej galaretki. Moim zdaniem taka galaretka jest zdrowsza i smaczniejsza.
Z jakich owoców możemy przygotować taką galaretkę? Z dowolnych , najlepiej miękkich. Polecam truskawki, brzoskwinie jagody.
Jak długo zajmuje przygotowanie takiej galaretki ? Zazwyczaj około godziny.
Czy można przygotować ją z mrożonych owoców? Tak.
Przepis 1
Składniki:
300 g dżemu owocowego np.: truskawkowego
50 g żelatyny
Dżem podgrzewamy. Ciepły dżem miksujemy i przecieramy przez sito. Ponownie podgrzewamy. Do ciepłej masy dodajemy żelatynę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia. Studzimy. Chłodną masę wylewamy na dowolnie przygotowany deser lub ciasto.
Przepis 2
Składniki:
300 g dżemu owocowego np.: truskawkowego
60 g galaretki owocowej
60 ml wody
20 g żelatyny
Dżem i wodę podgrzewamy. Ciepły dżem wraz z wodą miksujemy i przecieramy przez sito. Ponownie podgrzewamy. Do ciepłej masy dodajemy żelatynę i galaretkę. Mieszamy do momentu rozpuszczenia. Studzimy. Chłodną masę wylewamy na dowolnie przygotowany deser lub ciasto.
Galaretka owocowa do ciast i deserów-praktyczne porady
Smacznego!

Komentarze