Miód faceliowy jest jednym z najrzadziej spotykanych miodów. Jest to miód o charakterystycznym kwiatowym zapachu i nieco kwaskowym smaku. Miód faceliowy jest to miód nektarowy, który powstaje z kwiatów facelii błękitnej. Parę słów o facelii błękitnej : jest to kwiat, który do Polski przywędrował z Kalifornii. Jednak i w Polsce coraz częściej go spotkamy. Należy do rodzinny ogórkowatych. Facelia błękitna należy do jednych z najbardziej miododajnych roślin. Często uprawiana jest na pasze lub jako nawóz. Jest to kwiat specjalnie uprawiany przez pszczelarzy. Zakwita w przeciągu 6 tygodni, a kwitnie tylko przez 5 tygodni. Czym charakteryzuje się miód faceliowy ? Jest to miód, który wyróżnia się jasną, niekiedy zieloną barwą miodu przed krystalizacją oraz białą i kremową barwą po krystalizacji. Jakie lecznicze zastosowanie ma miód faceliowy? Miód faceliowy doskonały jest na : - choroby układu krążenia; - choroby dróg oddechowych; - astmę oskrzelową ; - ma działanie bakteriobójcze; - wzmacnia odporność; - doskonały po wysiłku fizycznym; - hamuje szkodliwe działanie kawy czy herbaty. Miód faceliowy zawiera magnez i żelazo. Ciekawostki: 1. Im jaśniejszy miód faceliowy to znaczy, iż powstał z kwiatów facelii błękitnej, która rosła na lepszej glebie. 2. Im ciemniejszy miód to znaczy, iż facelia błękitna kwitła na gorszej jakościowo glebie. 3. Obecnie ciężko jest uzyskać czysty miód faceliowy , najczęściej jest to miód mieszany np.: z miodem chabrowym.
Komentarze
Prześlij komentarz