Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Piernikowe pralinki

Piernikowe pralinki to ciasteczka za którymi wprost przepadam. uwielbiam je przygotowywać, gdyż są szybkie i bardzo smaczne. Wbrew pozorom nie czuć w nich, aż tak intensywnego smaku przypraw piernikowych, co moim zdaniem jest na ich korzyść. Piernikowe pralinki są doskonałe nie tylko pod względem smaku, ale również estetyki. Doskonale nadają się na prezent dla bliskiej osoby.  Polecam!
Składniki:
250 g miękkich pierniczków
200 g herbatników
200 g dżemu wiśniowego lub powideł
50 g masła
50 g kremu czekoladowego
10 g przypraw do piernika
dekoracje cukiernicze
Miękkie pierniczki oraz herbatniki miksujemy na drobno. Do suchych składników dodaj kolejno przyprawę do pierników, dżem lub powidła, miękkie masło oraz krem czekoladowy. Wszystko razem mieszamy. Masę umieszczamy w lodówce na godzinę. Po godzinie wyjmujemy masę i forujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w dekoracjach cukierniczych. Ponownie chłodzimy w lodówce przez godzinę. Najlepiej smakują następnego dnia.


piernikowe pralinki
piernikowe pralinki
Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj