Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Pralinki kokosowo-migdałowe

Pralinki jest to szybki deser, który możemy przygotować w kilka chwil. Jednym z moich ulubionych takich właśnie pralinek są te z dodatkiem kokosa. Aromatyczne, smaczne małe kuleczki oczywiście nawiązują swoim smakiem do znanych wszystkim pralinek kokosowych. Mój przepis jest właśnie doskonałą alternatywą dla tych kupnych, zawiera tylko sprawdzone produkty, a przy tym jest bardzo szybki i łatwy. Polecam!
Składniki:
300 g biszkoptów okrągłych
180 g serka mascarpone
60 g wiórków kokosowych
60 g mielonych migdałów
50 g herbatników
40 g kremu typu nutella
10 ml likieru amaretto
aromat migdałowy
cukier puder
Wiórki kokosowe i migdały mielimy. Biszkopty i herbatniki mielimy. Do zmielonych biszkoptów, herbatników, migdałów oraz wiórków kokosowych dodajemy likier amaretto, aromat migdałowy, krem czekoladowy oraz serek mascarpone. Całość łączymy ze sobą, zagniatamy. Powstałą masę dzielimy na 10-12 części. Z każdej części tworzymy kulkę wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w cukrze pudrze. Pralinki umieszczamy w lodówce na co najmniej dwie godziny(najlepiej na całą noc).
 pralinki kokosowo-migdałowe
 pralinki kokosowo-migdałowe
 pralinki kokosowo-migdałowe
pralinki kokosowo-migdałowe

Smacznego!

Komentarze

  1. Honorato zostało Ci coś ? bo bym sie chętnie wprosiła na taki smakołyk

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj