Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Ptysie ze szpajzą cytrynową

Kuchnia śląska to przykład łączenia się różnych wpływów i kultur. Ślązacy to grupa , która szczególnie ceni i pielęgnuje swoją tradycję. Ptysie to smakołyk, który powstaje z ciasta parzonego. U mnie na Mazowszu najczęściej podaje się go z kremem waniliowym. Natomiast ptysie ze szpajzą cytrynową to nic innego tylko ptysie z kremem cytrynowym. Szpajza to w gwarze śląskiej krem cytrynowy. Zostawmy jednak zawiłości gwary na bok. Ptysie z kremem cytrynowym czy jak to woli ze szpajzą cytrynową to doskonały pomysł na smaczny weekendowy deser. Polecam!
Składniki:
ciasto ptysiowe
170 g mąki pszennej
150 ml wody
50 g masła
2 jajka
szpajza cytrynowa
120 ml soku z cytryny
60 g cukru
20 g żelatyny
2 jajka
Ciasto ptysiowe: W garnku rozpuszczam masło i wodę. Do gotującego się masła dodaje przesianą mąkę. Mieszam na małym gazie do powstania gęstego ciasta. Studzę. Do wystudzonej masy dodaje pojedynczo po jednym jajku. Mieszam drewnianą łyżka. Ciasto wkładam do rękawa cukierniczego. szprycuje ciastka w kształcie eklerów lub ptysia. Piekę około 25 minut w 180 stopniach. Studzę.
Szpajza cytrynowa: Żółtka utrzyj z cukrem. Do jajek dodaje sok z cytryny. Żelatynę na mocz w zimnej wodzie, następnie jak napęcznieje chwilę podgrzej. Ciepła żelatynę dodawaj stopniowo do masy. Wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy. Masę staw do lodówki aby stężała.
Eklery i ptysie przekrój na pół. Rękaw cukierniczy napełnij masą. Każdego ptysia napełnij masą.


ptysie ze szpajzą cytynową, ptysie  z kremem cytrynowym
Smacznego!
Źródło: " Wielka księga z wypiekami", s. 115.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj