Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Rafaello na krakersach

Rafaello to jeden z moich ulubionych ciast. moim zdaniem jest jedyny w swoim rodzaju. Połączenie kremu budyniowego z wiórkami kokosowymi daje niezwykły efekt smakowy. To ciast należy do kategorii szybki i bardzo łatwych. Samo jego przygotowanie zajmuje mniej niż godzinę. Rafaello na krakersach to taka słodka fantazja i odskocznia od prawdziwego przepisu, który zazwyczaj przygotowuje u mnie w domu. Choć powiem wam szczerze , że moja mama bardziej przepada za wersją z krakersami. Pod tym względem mam z moją mamą odmienne zdanie, ale nie o tym w tym chodzi. Najważniejszy jest smak i połączenie kruchych i nieco słonawych krakersów z słodkim kremem. Polecam!
Składniki:
600 ml mleka
200 g krakersów
150 g wiórków kokosowych
100 g miodu
100 g masła
60 g budyniu waniliowego
20 g mąki ziemniaczanej
2 żółtka
400 ml mleka zagotowujemy z miodem. W 200 ml zimnego mleka rozpuszczamy budyń waniliowy, mąkę oraz żółtka. Do gotującego się mleka dodajemy zimne mleko. Gotujemy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy.
Miękkie masło ucieramy. Dodajemy partiami zimny budyń. Do utartej masy budyniowej dodajemy wiórki kokosowe. Masę dzielimy na trzy części.
Kwadratową formę do pieczenia pokrywamy papierem do pieczenia. Układamy krakersy. Na krakersach układamy pierwszą warstwę masy kokosowej. Na masę kokosową układamy drugą warstwę krakersów. Na krakersy układamy druga warstwę masy kokosowej, na którą układamy trzecią warstwę krakersów. Na krakersach smarujemy ostatnią warstwę masy kokosowej. Ciasto chodzimy w lodówce całą noc.  Rafaello najlepiej smakuje następnego dnia.


rafaello, rafaello na krakersach
 Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj