Rurki z bitą śmietaną jednoznacznie kojarzą nam się wakacjami. Są nie nieodłącznym elementem lata i czasów pełnych beztroski. Najpopularniejsze rurki z bitą śmietaną to te, które wypiekamy z ciasta francuskiego. Ja jednak postanowiłam nieco odmienić klasyczny przepis i proponuję przygotować takie małe smakołyki z ciasta krucho-drożdżowego. Jest to deser równie smaczny , a zarazem bardzo kruchy i puszysty. Ciasto krucho-drożdżowe nadaje rurką z kremem wyjątkowego smaku. Polecam!
Składniki:
ciasto
300 g mąki
150 g masła
100 g cukru pudru
3 żółtka
rozczyn
20 g świeżych drożdży
20 ml ciepłego mleka
10 g mąki pszennej
10 g cukru
krem
250 ml śmietany 30%
120 g cukru pudru
20 g śmietanfixu(1 opakowanie)
10 g kakao
aromat waniliowy
Rozczyn: Świeże drożdże rozgniatamy w ciepłym mleku. Dodajemy cukier i mąkę. Łączymy składniki i zostawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto: Do przesianej mąki wraz z cukrem dodajemy zimne masło i żółtka. Łączymy składniki. Do wstępnie połączonych składników dodajemy wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przez całą noc. Następnego dnia ciasto wałkujemy i dzielimy na 12 pasków. Każdy pasek owijamy wokół specjalnych foremek do rurek wysmarowanych masłem . Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Krem: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder, kakao, aromat i śmietanfix. Krótko miksujemy.
Każdą rurkę napełniamy bita śmietaną. Dowolnie dekorujemy. Chłodzimy w lodówce.
Składniki:
ciasto
300 g mąki
150 g masła
100 g cukru pudru
3 żółtka
rozczyn
20 g świeżych drożdży
20 ml ciepłego mleka
10 g mąki pszennej
10 g cukru
krem
250 ml śmietany 30%
120 g cukru pudru
20 g śmietanfixu(1 opakowanie)
10 g kakao
aromat waniliowy
Rozczyn: Świeże drożdże rozgniatamy w ciepłym mleku. Dodajemy cukier i mąkę. Łączymy składniki i zostawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto: Do przesianej mąki wraz z cukrem dodajemy zimne masło i żółtka. Łączymy składniki. Do wstępnie połączonych składników dodajemy wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przez całą noc. Następnego dnia ciasto wałkujemy i dzielimy na 12 pasków. Każdy pasek owijamy wokół specjalnych foremek do rurek wysmarowanych masłem . Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Krem: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder, kakao, aromat i śmietanfix. Krótko miksujemy.
Każdą rurkę napełniamy bita śmietaną. Dowolnie dekorujemy. Chłodzimy w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz