Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Sos owocowy - praktyczne porady

W sezonie letnim często sięgamy po świeże i zdrowe owoce. W równie łatwy sposób możemy z truskawek czy malin przygotować pyszny sos owocowy, który stanowi doskonałą alternatywę dla sklepowych sosów. 
Jakie owoce są potrzebne do przygotowania takiego sosu? Do przygotowania sosu najlepsze są owoce miękkie, takie jak: truskawki, maliny, jagody czy borówki.
Jak długo trwa przygotowanie takiego sosu? Do 30 minut.
Do jakich dań możemy użyć takiego sosu? Sos owocowy stanowi doskonałą bazę do deserów lodowych czy ciast.
Składniki:
250g miękkich owoców np.: truskawek, malin czy jagód
100-120 g cukru
Owoce myjemy i oczyszczamy z brudu. Owoce umieszczamy w garnku o grubym dnie wraz z cukrem. Mieszamy. Gotujemy owoce do momentu, aż zmiękną. Studzimy. Miksujemy na drobno. Zmiksowane owoce przecieramy przez sito. Tak przygotowany sos ponownie chwilę podgrzewamy.
Sos owocowy
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj