Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tarta z wiśniami i kokoswym kremem

Tarty to ciasta, które z reguły gwarantują sukces na przyjęciach w sezonie letnim. Są łatwe i proste w przygotowaniu. Z dodatkiem ulubionych owoców tworzą całość, której nikt się nie oprze. Moja dzisiejsza propozycja na zbliżający się weekend to tarta z wiśniami i kremem kokosowym. Dosyć nie codzienne połączenie, ale bardzo smaczne. Kwaskowa galaretka, a pod nią pyszny i nieco orientalny krem kokosowy to połączenie, które wyjątkowo przypadło mi do gustu. Uwielbiam ciasta z kokosem, a to właśnie takie jest. Wiśnie nadają tej tarcie niezwykłego zapachu i aromatu. Jest to deser, który doskonale prezentuje się na talerzu i co za tym idzie również na stole. Porcja takiej tarty z wiśniami i kokosowym kremem wystarczy idealnie na zakończenie przyjęcia. W moim domu przepis na tarte z wiśniami i kokosowym kremem od lat króluje na przyjęciach. Polecam!
ciasto:
250 g maki pszennej
200 g masła
50 g cukru pudru
3 żółtka
krem kokosowy
250 g serka mascarpone
250 g dżemu wiśniowego
200 ml śmietanki k…

Sos owocowy - praktyczne porady

W sezonie letnim często sięgamy po świeże i zdrowe owoce. W równie łatwy sposób możemy z truskawek czy malin przygotować pyszny sos owocowy, który stanowi doskonałą alternatywę dla sklepowych sosów. 
Jakie owoce są potrzebne do przygotowania takiego sosu? Do przygotowania sosu najlepsze są owoce miękkie, takie jak: truskawki, maliny, jagody czy borówki.
Jak długo trwa przygotowanie takiego sosu? Do 30 minut.
Do jakich dań możemy użyć takiego sosu? Sos owocowy stanowi doskonałą bazę do deserów lodowych czy ciast.
Składniki:
250g miękkich owoców np.: truskawek, malin czy jagód
100-120 g cukru
Owoce myjemy i oczyszczamy z brudu. Owoce umieszczamy w garnku o grubym dnie wraz z cukrem. Mieszamy. Gotujemy owoce do momentu, aż zmiękną. Studzimy. Miksujemy na drobno. Zmiksowane owoce przecieramy przez sito. Tak przygotowany sos ponownie chwilę podgrzewamy.
Sos owocowy
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj