Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Truskawkowe tiramisu

Tiramisu to jest jeden z tych deserów, który poprawia od razu nastrój. Jest to również doskonały deser na koniec lata. Tiramisu to również ciasto bez pieczenia, które obecnie przeżywa ogromny wzrost popularności. Powstają przeróżne jego wersje. Ja sama zachęcam do wypróbowania moich wariacji na temat tiramisu. Moje przepisy znajdziecie pod hasłem tiramisu. Dziś jednak chciałam bym was zachęcić do spróbowania przepisu na truskawkowe tiramisu. Jest to przepis bardzo łatwy i zarazem szybki. Przywołuje na myśl wspomnienie słonecznego lata i smak świeżych owoców. Truskawki w tym przepisie odgrywają kluczową rolę. Nadają ciastu słodkości i wyrazistości. Poza sezonem w tego typu deserach można użyć dżemu truskawkowego. Serdecznie Polecam!
Składniki:
400 g serka mascarpone
300 g podłużnych biszkoptów
250 g dżemu truskawkowego
120 g truskawek(świeżych lub mrożonych)
120 g cukru pudru
50 ml wody
20 g kawy rozpuszczalnej
20 ml likieru migdałowego
2 żółtka
Truskawki myjemy lub rozmrażamy(jeśli używamy mrożonych). Kroimy na podłużne plastry. Serek macarpone ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem. Kawę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Studzimy. Dodajemy likier migdałowy. Biszkopty maczamy chwilę w kawie i umieszczamy w podłużnym żaroodpornym naczyniu. Na biszkoptach smarujemy dżem truskawkowy oraz układamy plastry truskawek. Na truskawkach smarujemy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy biszkopty i truskawki. Ponownie na truskawkach układamy kolejną warstwę kremu. Na kremie układamy ostatnią warstwę biszkoptów. Na biszkoptach smarujemy ostatnią warstwę kremu i układamy truskawki. Chłodzimy w lodówce przez co najmniej dwie godziny, a najlepiej przez całą noc.
tiramisu, truskawkowe tiramisu
tiramisu, truskawkowe tiramisu
Smacznego!

Komentarze

  1. Idealny deser na ostatnie tchnienia lata.
    Pysznie się prezentuje!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam podobny kiedyś pychota zapraszam na blog

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, uwielbiamy takie smaki i połączenia :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj