Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Truskawkowe tiramisu

Tiramisu to jest jeden z tych deserów, który poprawia od razu nastrój. Jest to również doskonały deser na koniec lata. Tiramisu to również ciasto bez pieczenia, które obecnie przeżywa ogromny wzrost popularności. Powstają przeróżne jego wersje. Ja sama zachęcam do wypróbowania moich wariacji na temat tiramisu. Moje przepisy znajdziecie pod hasłem tiramisu. Dziś jednak chciałam bym was zachęcić do spróbowania przepisu na truskawkowe tiramisu. Jest to przepis bardzo łatwy i zarazem szybki. Przywołuje na myśl wspomnienie słonecznego lata i smak świeżych owoców. Truskawki w tym przepisie odgrywają kluczową rolę. Nadają ciastu słodkości i wyrazistości. Poza sezonem w tego typu deserach można użyć dżemu truskawkowego. Serdecznie Polecam!
Składniki:
400 g serka mascarpone
300 g podłużnych biszkoptów
250 g dżemu truskawkowego
120 g truskawek(świeżych lub mrożonych)
120 g cukru pudru
50 ml wody
20 g kawy rozpuszczalnej
20 ml likieru migdałowego
2 żółtka
Truskawki myjemy lub rozmrażamy(jeśli używamy mrożonych). Kroimy na podłużne plastry. Serek macarpone ucieramy z żółtkami i cukrem pudrem. Kawę rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Studzimy. Dodajemy likier migdałowy. Biszkopty maczamy chwilę w kawie i umieszczamy w podłużnym żaroodpornym naczyniu. Na biszkoptach smarujemy dżem truskawkowy oraz układamy plastry truskawek. Na truskawkach smarujemy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy biszkopty i truskawki. Ponownie na truskawkach układamy kolejną warstwę kremu. Na kremie układamy ostatnią warstwę biszkoptów. Na biszkoptach smarujemy ostatnią warstwę kremu i układamy truskawki. Chłodzimy w lodówce przez co najmniej dwie godziny, a najlepiej przez całą noc.


tiramisu, truskawkowe tiramisu
tiramisu, truskawkowe tiramisu
Smacznego!

Komentarze

  1. Idealny deser na ostatnie tchnienia lata.
    Pysznie się prezentuje!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam podobny kiedyś pychota zapraszam na blog

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, uwielbiamy takie smaki i połączenia :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj