Śląsk i śląska kuchnia kojarzą nam się głównie z roladą śląską i kluskami oraz modrą kapustą. A to jest błąd. Jest to kuchnia pełna tradycji i pielęgnowania tego co w niej najlepsze. Błędem jest myślenie, że te dania są tłuste czy niezdrowe. Większość potraw kuchni śląskiej oparta jest o regionalne produkty i historie regionu. Tylko na Śląsku możemy skosztować różnego rodzaju krajanek czy kołaczy.
Dziś jednak chciałam wam przedstawić przepis na wyjątkowe ciasto drożdżowe. Buchciki bo o nich mowa to nietypowy pomysł na danie, które łączy ze sobą rodzinę. Tak naprawdę każdemu członkowi rodziny przypada jeden, góra dwa kawałki takiej mini bułeczki. Ciasto na buchciki dosyć szybko się wyrabia, nie jest trudne. Radość jaka później jest z zajadania się takimi bułeczkami jest wielka. Buchciki mogą być pieczone na blaszce, ale mogą również być wypiekane w tortownicy. Doskonale smakują jeszcze ciepłe z masłem. Polecam!
Składniki:
500 g mąki pszennej
100 ml mleka
90 g cukru
50 g świeżych drożdży
50 g masła
3 żółtka
2 jajka
Jajka i żółtka utrzyj z cukrem do białości. Dodaj ciepłe mleko i świeże drożdże. Dodaj przesianą mąkę. Zagniataj ciasto przez około 6-8 minut. Odstaw w ciepłe miejsce na dwie godziny. Po dwóch godzinach zagnieć jeszcze chwilę ręcznie. Następnie podziel ciasto na około 15 części. Uformuj z każdego kawałka kulę. Maczaj ja w rozpuszczonym maśle. Kule układaj w dwóch rzędach po trzy kule. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Piecz w 180 stopniach przez 25-30 minut. Podawaj z masłem lub dżemem.
Dziś jednak chciałam wam przedstawić przepis na wyjątkowe ciasto drożdżowe. Buchciki bo o nich mowa to nietypowy pomysł na danie, które łączy ze sobą rodzinę. Tak naprawdę każdemu członkowi rodziny przypada jeden, góra dwa kawałki takiej mini bułeczki. Ciasto na buchciki dosyć szybko się wyrabia, nie jest trudne. Radość jaka później jest z zajadania się takimi bułeczkami jest wielka. Buchciki mogą być pieczone na blaszce, ale mogą również być wypiekane w tortownicy. Doskonale smakują jeszcze ciepłe z masłem. Polecam!
Składniki:
500 g mąki pszennej
100 ml mleka
90 g cukru
50 g świeżych drożdży
50 g masła
3 żółtka
2 jajka
Jajka i żółtka utrzyj z cukrem do białości. Dodaj ciepłe mleko i świeże drożdże. Dodaj przesianą mąkę. Zagniataj ciasto przez około 6-8 minut. Odstaw w ciepłe miejsce na dwie godziny. Po dwóch godzinach zagnieć jeszcze chwilę ręcznie. Następnie podziel ciasto na około 15 części. Uformuj z każdego kawałka kulę. Maczaj ja w rozpuszczonym maśle. Kule układaj w dwóch rzędach po trzy kule. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Piecz w 180 stopniach przez 25-30 minut. Podawaj z masłem lub dżemem.
Komentarze
Prześlij komentarz