Szarlotka jest to ciasto bardzo uniwersalne. Daje wiele możliwości zabawy ze stylem i smakiem. Moim zdaniem jest to wypiek, który nie bez przyczyny doczekał się, aż tylu wersji na świecie.
Zachęcam was abyście zapoznali się z moimi innymi przepisami na szarlotki i jabłeczniki.
Dziś jednak pokażę wam wypiek, który łączy w sobie nurty amerykańskie i polskie. Cytrynowa szarlotka jest to smaczne i pyszne ciasto. Kruchy, klasyczny spód oraz soczyste i kwaskowe jabłka z nutą cytryny. Moim zdaniem ta szarlotka doskonale was rozgrzeje w nadchodzące jesienne wieczory. W Cytrynowej szarlotce najważniejsze są nieziemnie jabłka. To sprawia, iż jest to ciasto uniwersalne. Polecam!
Składniki:
ciasto:
450 g mąki pszennej
200 g masła
180 g cukru pudru
4 g proszku do pieczenia
5 żółtek
mus jabłkowy
1,5 kg jabłek(szara reneta lub antonówka)
120 g cukru
60 g galaretki cytrynowej
60 g mąki ziemniaczanej
50 ml wody
40 ml soku z cytryny
Ciasto: Przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, żółtka, cukier oraz zimne masło. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.
Mus jabłkowy: Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Dolewamy wodę oraz sok z cytryny, zagotowujemy. Dodajemy cukier. Dusimy około 15 minut. Dodajemy galaretkę cytrynową oraz mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Jabłka studzimy.
Ciasto dzielimy w proporcji 2/3 i 1/3. Większy kawałek wałkujemy. Wykładamy nim dno i boki tortownicy. Podpiekamy 10 minut w 180 stopniach. Na podpieczony spód układamy wystudzone jabłka. Pozostałe ciasto wałkujemy i wycinamy pasy. Pasy układamy na przemiennie, tworząc kratkę. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut. Studzimy. Dowolnie dekorujemy.
Zachęcam was abyście zapoznali się z moimi innymi przepisami na szarlotki i jabłeczniki.
Dziś jednak pokażę wam wypiek, który łączy w sobie nurty amerykańskie i polskie. Cytrynowa szarlotka jest to smaczne i pyszne ciasto. Kruchy, klasyczny spód oraz soczyste i kwaskowe jabłka z nutą cytryny. Moim zdaniem ta szarlotka doskonale was rozgrzeje w nadchodzące jesienne wieczory. W Cytrynowej szarlotce najważniejsze są nieziemnie jabłka. To sprawia, iż jest to ciasto uniwersalne. Polecam!
Składniki:
ciasto:
450 g mąki pszennej
200 g masła
180 g cukru pudru
4 g proszku do pieczenia
5 żółtek
mus jabłkowy
1,5 kg jabłek(szara reneta lub antonówka)
120 g cukru
60 g galaretki cytrynowej
60 g mąki ziemniaczanej
50 ml wody
40 ml soku z cytryny
Ciasto: Przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, żółtka, cukier oraz zimne masło. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.
Mus jabłkowy: Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Dolewamy wodę oraz sok z cytryny, zagotowujemy. Dodajemy cukier. Dusimy około 15 minut. Dodajemy galaretkę cytrynową oraz mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Jabłka studzimy.
Ciasto dzielimy w proporcji 2/3 i 1/3. Większy kawałek wałkujemy. Wykładamy nim dno i boki tortownicy. Podpiekamy 10 minut w 180 stopniach. Na podpieczony spód układamy wystudzone jabłka. Pozostałe ciasto wałkujemy i wycinamy pasy. Pasy układamy na przemiennie, tworząc kratkę. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 60 minut. Studzimy. Dowolnie dekorujemy.
Cudownie wygląda- porządny kawałek szarlotki, od serca, to jest to ;)
OdpowiedzUsuń