Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Domowa drożdżwka z serem

Czym są wyprawy na górskie szczyty? Czy jest to spacer po mieście? Czy jest to po prostu szybka przekąska? We wszystkich tych przypadkach sięgamy po drożdżówkę. Jedną z najpopularniejszych jest oczywiście ta z nadzieniem serowym. W sklepach czy cukierniach jednak dostępne są z pewną ilością spulchniaczy. Namawiam was do przygotowania domowej wersji drożdżówki z serem.
Dzięki  temu wiecie co do niej dodajecie. Kontrolujecie ilość cukru i dodatków. Moim zdaniem domowa drożdżówka jest sto razy lepsza niż ta ze sklepu. Przygotowanie takiej przekąski zajęło mi około 2 godzin. Powiecie, że to dużo. pewnie tak, ale dzięki temu mam ogromną przyjemność przygotowania pysznego i zdrowego ciasta. Polecam!
Składniki:
350 g mąki pszennej
120 g sera półtłustego
100 ml mleka
100 g cukru
50 g masła
25 g świeżych drożdży
3 jajka
Rozczyn: Świeże drożdże mieszamy z dwoma łyżkami ciepłego mleka, mąki oraz cukru. Wszystko mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
Ciasto: Masło rozpuszczamy i studzimy. Pozostałe mleko podgrzewamy. Mąkę przesiewamy. W misce umieszczamy mąkę, 50 g cukru, wystudzone masło, ciepłe mleko, jajka oraz wyrośnięty rozczyn. Całość zgniatamy ręcznie. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masa serowa: Ser łączymy z 50 g cukru. Mieszamy.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10-12 części. Na środku każdego kawałka układam po łyżce. Zawijam jak kopertę. Postępuje tak z każdym kawałkiem. Zostawiam do ponownego wyrośnięcia na 30 minut .
Drożdżówki piekę przez 30 minut w 180 stopniach. Studzę. Dowolnie dekoruję.


drożdżwka, drożdżwka z serem
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj