Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Kołaczyki z serem

Kuchnia Śląska i Małopolska wydaje się dosyć różna, oparta na innej tradycji i kulturze. Zapewne tak jest. Oba regiony różni historia i doświadczenia. Tak samo jest z kuchnią i cukiernictwem. Dla Śląska charakterystycznym produktem cukierniczym są zapewne różnego rodzaju krajanki czy anyżki. Dla Małopolski charakterystycznym produktem cukierniczym są na pewno obwarzanki Krakowskie czy szarlotka podhalańska.
Jest jednak jeden produkt, który łączy te dwa regiony - KOŁACZYKI Z SEREM. W innych regionach Polski są nazywane drożdżówką z serem. Jednak tylko w Małopolsce i na Śląsku wypiekany jest w charakterystyczny i oryginalny sposób. Co ciekawe tylko Kołaczyki z serem ze Śląska zostały wpisane na listę PRODUKTÓW TRADYCYJNYCH Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Tradycja kołaczyków z serem sięga początków XX wieku i Śląska Cieszyńskiego. Możemy spotkać również z nadzieniem z makiem. Zachęcam do spróbowania. Polecam!
Składniki:
ciasto
500 g maki pszennej
200 ml mleka
100 g cukru
50 g masła
50 g świeżych drożdży
2 jajka
2 żółtka
farsz
250 g sera półtłustego
20 g miodu
20 g cukru
Ciasto: Przygotowujemy rozczyn. Mieszamy ciepłe drożdże z dwoma łyżkami mąki, mleka i cukru. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Masło rozpuszczamy i studzimy. Mąkę, jajka, żółtka, cukier wymieszaj. Dodajemy wystudzone masło i wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Farsz: Ser łączymy z miodem i cukrem. .
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Tworzymy kulkę na środku której układamy po łyżce sera. Odstawiamy do wyrośnięcia. Bułeczki pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Studzimy.
bułeczki drożdżowe, kołaczyki z serem, kuchnia śląska
bułki drożdżowe, kołaczyki z serem, kuchnia śląska

Smacznego!
Źródło: "Wielka księga z Wypiekami", s. 21.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj