Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Miodowo-maślana Zebra

Ciasto Zebra to wypiek bardzo klasyczny i tradycyjny. Praktycznie trudno jest w nim cokolwiek zmienić. Ja jednak pokażę wam, iż mała ingerencja w to lubiane ciasto sprawi, że Zebra będzie gości jeszcze częściej na waszych stołach, niż obecnie. Jest to ciasto , które doskonale nadaje się na przyjęcia w gronie najbliższych. Efektowne pasy, które kojarzą się właśnie z zebrą sprawiają, iż nie można przejść wobec tego ciasta obojętnie. 
Słyszałam opinie, że Zebra nie zachwyca i jest dosyć mdła. Moja wersja pełna smaków miodu i masła sprawi, iż ta nieco niekorzystana opinia się zmieni. Dla mnie Zebra to ciasto numer jeden jak nie ma w domu nic słodkiego. Polecam!
Składniki:
360 g mąki pszennej(2,5 szklanki)
150 g masła
150 g miodu akacjowego
20 g kakao
8 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
5 jajek
Jajka ubijamy z miodem na puszystą masę. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Masło rozpuszczamy i studzimy. Dodajemy mąkę oraz przestudzone masło do ubitych jajek. Masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao. Mieszamy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Naprzemiennie nakładamy dwie łyżki jasnej masy i dwie łyżki masy ciemniej. Postępujemy tak do momentu skończenia się mas. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 50-60 minut. Studzimy.
Zebra, zebra ciasto, przepis n zebrę, ciasto zebra
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj