Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Życzenia świąteczne

 Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych składam wszystkim życzenia zdrowych :) radosnych świąt :) oraz mokrego dyngusa :)  życzy autorka bloga

Wiśniowa Napoleonka

Napoleonka to jedno z moich ulubionych ciast. Często je przygotowuje w siebie w domu, gdy mam chęć na szybkie i smaczne ciasto bez pieczenia. Dziś jednak chciałam bym wam pokazać przepis na nieco odmienioną wersję tego znanego deseru. Moim zdaniem wiśniowa napoleonka jest równie pyszna co jej klasyczna wersja. Wiśnie nadają ciastu kwaskowego charakteru, przez co nieco mdła napoleonka nabiera niezwykłego aromatu. Również zmianie uległo ciasto francuskie , które zamieniłam na herbatniki. Sprawiło to, że jeszcze szybciej przygotowujemy wiśniową napoleonkę, a deser nie traci swojego niepowtarzalnego charakteru. Polecam!
Składniki:
700 ml mleka
350 g herbatników typu petit beurre
350 g dżemu wiśniowego
150 g masła
120 g cukru
60 g budyniu waniliowego
60 g mąki pszennej
30 g cukru waniliowego
3 żółtka
500 ml mleka zagotowujemy z masłem i cukrem waniliowym. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę oraz budyń waniliowym. Dodajemy wąskim strumieniem 200 ml zimnego mleka. Ucieramy ma najniższych obrotach. Do zagotowanego mleka dodajemy zimną mieszankę. Gotujemy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. W trzech rzędach układamy po cztery herbatniki. Smarujemy 1/2 dżemu wiśniowego, następnie 1/3 budyniu. Na budyń układamy znowu herbatniki. Na herbatnikach smarujemy ponownie 1/2 dżemu wiśniowego i 1/3 budyniu. Na budyniu układamy ostatnią partię herbatników oraz smarujemy ostatnią warstwę budyniu. Chłodzimy w lodówce przez co najmniej dwie godziny.
napoleonka, wisniowa napoleonka
napoleonka, wiśniowa napoleonka
napoleonka, wiśniowa napoleonka
Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj