Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Wiśniowa Napoleonka

Napoleonka to jedno z moich ulubionych ciast. Często je przygotowuje w siebie w domu, gdy mam chęć na szybkie i smaczne ciasto bez pieczenia. Dziś jednak chciałam bym wam pokazać przepis na nieco odmienioną wersję tego znanego deseru. Moim zdaniem wiśniowa napoleonka jest równie pyszna co jej klasyczna wersja. Wiśnie nadają ciastu kwaskowego charakteru, przez co nieco mdła napoleonka nabiera niezwykłego aromatu. Również zmianie uległo ciasto francuskie , które zamieniłam na herbatniki. Sprawiło to, że jeszcze szybciej przygotowujemy wiśniową napoleonkę, a deser nie traci swojego niepowtarzalnego charakteru. Polecam!
Składniki:
700 ml mleka
350 g herbatników typu petit beurre
350 g dżemu wiśniowego
150 g masła
120 g cukru
60 g budyniu waniliowego
60 g mąki pszennej
30 g cukru waniliowego
3 żółtka
500 ml mleka zagotowujemy z masłem i cukrem waniliowym. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę oraz budyń waniliowym. Dodajemy wąskim strumieniem 200 ml zimnego mleka. Ucieramy ma najniższych obrotach. Do zagotowanego mleka dodajemy zimną mieszankę. Gotujemy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. W trzech rzędach układamy po cztery herbatniki. Smarujemy 1/2 dżemu wiśniowego, następnie 1/3 budyniu. Na budyń układamy znowu herbatniki. Na herbatnikach smarujemy ponownie 1/2 dżemu wiśniowego i 1/3 budyniu. Na budyniu układamy ostatnią partię herbatników oraz smarujemy ostatnią warstwę budyniu. Chłodzimy w lodówce przez co najmniej dwie godziny.


napoleonka, wisniowa napoleonka
napoleonka, wiśniowa napoleonka
napoleonka, wiśniowa napoleonka
Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj