Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Ciasto "Słonecznikowiec"

Są takie ciasta, które zawsze się udają i doskonale smakują przy okazji różnych przyjęć. Nie można przejść wobec nich obojętnie, a na sam widok już cieknie ślinka. Jednym z takich wypieków jest właśnie ciasto "Słonecznikowiec". Pyszny przekładaniec, który swoim wyglądem robi wrażenie. Jest to ciasto bardzo smaczne i wyjątkowe. Sama nie wiem czemu. Może właśnie przez dodatek słonecznika. Te niepozorne ziarna nadają temu prostemu wypiekowi charakteru i wyjątkowości. Połączenie ciasta kakaowego, kajmaku i słonecznika to moim zdaniem strzał w dziesiątkę. Polecam!
Składniki:
ciasto kakaowe
250 g maki pszennej
200 g cukru
150 ml oleju rzepakowego
30 g kakao
12 g proszku do pieczenia
5 jajek
masa kajmakowa
300 g masy kajmakowej
150 g masła
nasączenie
50 ml wody
30 ml likieru kawowego
chrupiący sezam
250 g sezamu
50 g masła
50 g cukru
40 ml mleka
bita śmietana
250 g śmietany 30%
100 g cukru pudru
Ciasto kakaowe:Białka oddzielić od żółtek. 100 g cukru, kakao, woda i olej podgrzewamy w garnku i studzimy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy partiami 150 g cukru. Do masy dodajemy po jednym żółtku krótko miksując. Powoli wlewamy zimną kakaową masę do białek oraz mąkę. Całość krótko miksujemy do połączenia się składników. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut. Studzimy.
Chrupiący słonecznik: Wszystkie składniki umieścić w garnku i zagotować. Rozgrzać dobrze patelnie teflonową i chwilę podgrzewać (do momentu zarumienienia).
Masa kajmakowa: Miękkie masło ucieramy z masą kajmakowa. Do masy dodajemy pokruszony słonecznik.
Nasączenie: Wodę mieszamy z likierem.
Ciasto kroimy na pół. Dolny blat nasączamy połową likieru. Nakładamy3/4  kremu kajmakowego. Drugi blat nasączamy likierem i układamy na masie kajmakowej. Górę ciasta ozdabiamy pozostałym kremem.   Chłodzimy około godziny w lodówce.
Bita śmietana: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy cukier puder. Tak przygotowanym kremem ozdabiamy ciasto.
ciasto, słonecznikoweic, słonecznik, wypieki
ciasto, wypieki, słonecznikowiec, słonecznik, bakalie
Smacznego!
Źródło: https://www.mojewypieki.com/przepis/slonecznikowiec



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj