Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Ciastp "Sezamowiec"

Ostatnio zachwalałam wam przepis na Ciasto "Słonecznikowiec"  dziś przyszła pora na Ciasto "Sezamowiec". Jest to wypiek pyszny i bardzo uniwersalny zarazem. Sezam możemy  zamienić np.: na ziarna wspomnianego słonecznika i otrzymamy zupełnie inny deser. Ciasto "Sezamowiec" w moim przypadku był to pomysł na wykorzystanie pozostałego po świętach sezamu i chałwy. 
Wypiek, który łączy w sobie pyszną masę kokosową, sezam oraz ciasto kruche nie może być zły. Ja jednak wprowadziłam małe ulepszenie i zastąpiłam powidła dżemem wiśniowym. Moim zdaniem jest to przepis na ciasto, które doskonale sprawdzi się na rodzinnym spotkaniu. Przy tym wypieku, a takim jest Ciasto "Sezamowiec" możemy mieć pewność co do zachwytu gości. Polecam!
Składniki:
ciasto kruche
400 g mąki pszennej
250 g masła
200 g  cukru pudru
5 żółtek
8 g proszku do pieczenia
masa sezamowa
200 g sezamu
50 g cukru
50 g masła
masa kokosowa
200 g wiórków kokosowych
120 g cukru
5 białek
masa chałwowa
150 g chałwy
120 g masła
100 g cukru
dodatkowo
300 g dżemu wiśniowego
Ciasto kruche: Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Dodajemy masło, cukier puder i żółtka. Zagniatamy gładkie ciasto. Chłodzimy w lodówce przez co najmniej 2 godziny. 
Masa sezamowa: Masło i cukier rozpuszczamy. Dodajemy sezam. Całość lekko podsmażamy. Studzimy.
Masa kokosowa: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami cukier. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. 
Masa chałwowa: Miękkie masło ucieramy z cukrem. Dodajemy chałwę. Krótko miksujemy do połączenia się składników.
Ciasto kruche dzielimy na dwie części. Pierwszy kawałek ciasta wakujemy na wielkość formy(u mnie była to kwadratowa forma do pieczenia). Smarujemy ciepłą masą sezamową. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Studzimy. Drugi blat ciasta rozwałkować. Smarujemy dżemem wiśniowym i układamy na nim bezę kokosową. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Na upieczonym cieście z sezamem smarujemy masę chałwową i przykrywamy ciastem z dżemem wiśniowym i bezą. Chłodzimy w lodówce przez godzinę. Ciasto najlepiej smakuje drugiego dnia. 
ciasto, sezam, sezamowiec
sezam, ciasto, sezamowiec

Smacznego!
Źródło: https://www.mojewypieki.com/przepis/sezamowiec

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj