Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Czarno-biała Rafaello

Rafaello jest to jedno z moich ulubionych ciast. Przygotowuje się je dosyć szybko, zawsze się udaje i przy tym świetnie smakuje. Dla mnie nie ma lepszego ciasta, gdy dopada mnie chandra. Pyszny i łatwy w zrobieniu krem i do tego najczęściej krakersy. Ale co zrobić, gdy nie mamy w domu właśnie krakersów? Tu przychodzę właśnie z poradą.
Czarno-biała Rafaello to odpowiedź na to pytanie. Równie szybkie w przygotowaniu, krem równie smaczny bo przecież waniliowy i do tego herbatniki. Dla mnie jest to zestaw składników na deser, który się udaje. Połączenie ciemnych i kruchych herbatników z puszystym kremem to strzał w dziesiątkę. Jedna rzecz jednak wpływa i decyduje o wyjątkowości tego smakołyku - jest to nasączenie. Oryginalnie rafaella się nie nasącza. Ja jednak postanowiłam nieco zmienić i lekko nasączyć herbatniki. Okazało się to ciekawe rozwiązanie. Polecam!
Składniki:
650  ml mleka
250 g  ciemnych herbatników(kakaowych)
200 ml śmietany 30%
150 g masła
150 g cukru
150 g wiórków kokosowych
100 g cukru pudru
100 ml zimnej wody
60 g budyniu waniliowego
50 ml likieru czekoladowego
40 g mąki ziemniaczanej
30 g śmietanfixu
3 żółtka
praliny kokosowe do dekoracji
400 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W 250  ml zimnego mleka mieszamy mąkę ziemniaczaną, budyń waniliowy, żółtka. Mieszankę dodajemy do gotującego się mleka. Mieszamy do ponownego zagotowania. Gotujemy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy.
Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń. Chłodzimy około 15 minut w lodówce.
Zimnej wodzie mieszamy likier czekoladowy.
Na dnie kwadratowej formy do pieczenia układamy ciemne herbatniki. Nasączamy je wodą z likierem. Na herbatnikach smarujemy 1/2 kremu budyniowego. Ponownie układamy herbatniki, które nasączamy. Smarujemy 1/2 kremu i układamy ostatnią warstwę herbatników. Chłodzimy w lodówce dwie godziny.
Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Dekorujemy ciasto oraz praliny kokosowe.


rafaello, czekoladowe rafaello
rafaelo, czekoladowe rafaello
Smacznego!


Komentarze

Popularne posty

Drukuj