Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Czekoladowo- budyniowe placuszki

Placki, placuszki- pod każdą nazwą przywołują wspomnienia dzieciństwa. Powiem wam, że moja mama ostatnio powiedziała mi, że jak byłam mała to mogłam tylko zajadać się plackami. Pewnie to prawda, bo nadal coś mi z tego uwielbienia dla wszelkiego rodzaju placuszków zostało. Są oczywiście takie przepisy, z którymi trudno się mierzyć np.: racuchy z jabłkami, ale zawsze warto coś od siebie dołożyć.
Czekoladowo-budyniowe placuszki to taka moja interpretacja klasycznych placków bez dodatków. Jedyną zmianą jest zastąpienie części mąki proszkiem budyniowym. Dla mnie są to placki rewelacyjne i bardzo smaczne. Dodam, że dosyć szybko się je przygotowuje. Moim zdaniem przypadną do gustu dzieciom. Polecam!
Składniki:
300 g mąki pszennej
200 g jogurtu naturalnego
60 g budyniu czekoladowego
60 g cukru
12 g proszku do pieczenia(3 łyżeczki)
2 jajka
olej do smażenia
kakao do dekoracji
Mąkę, cukier, budyń, proszek do pieczenia, jogurt oraz jajka miksujemy. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzanym oleju układamy po 1-2  łyżce ciasta. Smażymy z obu stron po minucie. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy ciepłe. Dekorujemy kakałem.


                                              placki, czekolaodwe placki, budyniowe placki

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj