Placki, placuszki- pod każdą nazwą przywołują wspomnienia dzieciństwa. Powiem wam, że moja mama ostatnio powiedziała mi, że jak byłam mała to mogłam tylko zajadać się plackami. Pewnie to prawda, bo nadal coś mi z tego uwielbienia dla wszelkiego rodzaju placuszków zostało. Są oczywiście takie przepisy, z którymi trudno się mierzyć np.: racuchy z jabłkami, ale zawsze warto coś od siebie dołożyć.
Czekoladowo-budyniowe placuszki to taka moja interpretacja klasycznych placków bez dodatków. Jedyną zmianą jest zastąpienie części mąki proszkiem budyniowym. Dla mnie są to placki rewelacyjne i bardzo smaczne. Dodam, że dosyć szybko się je przygotowuje. Moim zdaniem przypadną do gustu dzieciom. Polecam!
Składniki:
300 g mąki pszennej
200 g jogurtu naturalnego
60 g budyniu czekoladowego
60 g cukru
12 g proszku do pieczenia(3 łyżeczki)
2 jajka
olej do smażenia
kakao do dekoracji
Mąkę, cukier, budyń, proszek do pieczenia, jogurt oraz jajka miksujemy. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzanym oleju układamy po 1-2 łyżce ciasta. Smażymy z obu stron po minucie. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy ciepłe. Dekorujemy kakałem.
Czekoladowo-budyniowe placuszki to taka moja interpretacja klasycznych placków bez dodatków. Jedyną zmianą jest zastąpienie części mąki proszkiem budyniowym. Dla mnie są to placki rewelacyjne i bardzo smaczne. Dodam, że dosyć szybko się je przygotowuje. Moim zdaniem przypadną do gustu dzieciom. Polecam!
Składniki:
300 g mąki pszennej
200 g jogurtu naturalnego
60 g budyniu czekoladowego
60 g cukru
12 g proszku do pieczenia(3 łyżeczki)
2 jajka
olej do smażenia
kakao do dekoracji
Mąkę, cukier, budyń, proszek do pieczenia, jogurt oraz jajka miksujemy. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzanym oleju układamy po 1-2 łyżce ciasta. Smażymy z obu stron po minucie. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy ciepłe. Dekorujemy kakałem.
Komentarze
Prześlij komentarz