Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Czekoladowo- budyniowe placuszki

Placki, placuszki- pod każdą nazwą przywołują wspomnienia dzieciństwa. Powiem wam, że moja mama ostatnio powiedziała mi, że jak byłam mała to mogłam tylko zajadać się plackami. Pewnie to prawda, bo nadal coś mi z tego uwielbienia dla wszelkiego rodzaju placuszków zostało. Są oczywiście takie przepisy, z którymi trudno się mierzyć np.: racuchy z jabłkami, ale zawsze warto coś od siebie dołożyć.
Czekoladowo-budyniowe placuszki to taka moja interpretacja klasycznych placków bez dodatków. Jedyną zmianą jest zastąpienie części mąki proszkiem budyniowym. Dla mnie są to placki rewelacyjne i bardzo smaczne. Dodam, że dosyć szybko się je przygotowuje. Moim zdaniem przypadną do gustu dzieciom. Polecam!
Składniki:
300 g mąki pszennej
200 g jogurtu naturalnego
60 g budyniu czekoladowego
60 g cukru
12 g proszku do pieczenia(3 łyżeczki)
2 jajka
olej do smażenia
kakao do dekoracji
Mąkę, cukier, budyń, proszek do pieczenia, jogurt oraz jajka miksujemy. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzanym oleju układamy po 1-2  łyżce ciasta. Smażymy z obu stron po minucie. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy ciepłe. Dekorujemy kakałem.
                                              placki, czekolaodwe placki, budyniowe placki

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj