Keks makowy

Mak to jedno z tych nasion, które uważane za najzdrowsze. Bogate jest w wiele składników mineralnych, takich jak magnez, cynk, fosfor czy wapń. Nasiona maku mają szerokie zastosowanie w medycynie i w kuchni. Są nie odłącznym elementem wielu potraw. Moim zdaniem nadają danej potrawie lub deserowi specyficznego smaku i aromatu. 
Keks jest to ciasto znane i lubiane. Każda osoba wypiekająca to ciasto nadaje mu specyficznego smaku oraz charakteru. Keks moim zdaniem odzwierciedla upodobania domowników. Dla mnie w keksie najważniejsze są bakalie. One nadają charakteru temu ciasto. Moimi ulubionymi bakaliami są wiórki kokosowe, wiec nie może ich zabraknąć w moim keksie. 
Keks makowy łączy w sobie wszystkie te smaki, które decydują o sukcesie tego wypieku. dodatek maku sprawia, iż to ciasto jest jeszcze zdrowsze i smaczniejsze. Keks makowy jest przy tym bardzo wilgotny i bardzo długo trzyma swoją świeżość. Polecam!
Składniki:
200 g suchego maku
200 g mąki pszennej
200 g cukru
200 ml oleju
100 ml mleka
100 g bakali (np.: skórka pomarańczowa, orzechy, wiórki kokosowe)
100 ml czekolady mlecznej
4 g proszku do pieczenia
2 jajka
aromat migdałowy
skórka pomarańczowa do dekoracji
Jajka utrzyj z cukrem do białości. Dodaj powoli mleko, olej. Krótko miksuj. Do masy jajecznej dodaj przesiana mąkę, proszek do pieczenia, aromat i suchy mak. Całość miksuj do połączenia się składników. Bakalie posyp mąką, następnie dodaj do ciasta. Wymieszaj łyżką. Formę keksową wysmaruj masłem  i obsyp bułką tartą. Wlej ciasto. Piecz 60 minut  w 180 stopniach. Wystudź.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Polej wystudzone ciasto. Udekoruj skórka pomarańczową.


keks, mak, keks makowy
keks, mak, keks, makowy
keks, mak, keks makowy
Smacznego!

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Oczywiście zaszła pomyłka, powinny być 4 g. Błąd został już naprawiony.

      Usuń

Prześlij komentarz