W tym roku mamy piękne lato tej jesienni. Piękna pogoda za oknem zachęca do aktywności, spacerów na świeżym powietrzu. Letnia aura zachęca również do tego, aby przygotowywać nietypowe ciasta i desery. Jednym z takich nieco zaskakujących smakołyków jest właśnie sernik kajmakowy, tym razem w wersji na zimno.
Sernik kajmakowy według tego przepisu przygotowuje się go szybko i smakuje nieziemsko. Moim zdaniem jest to jeden z najlepszych serniczków jaki jadłam. Smak kajmaku jest dosyć wyczuwalny, ale nie dominujący. Bita śmietana nadaje mu nieco słodkości. Muszę jednak zaznaczyć , iż nie jest to, aż taki zdrowy sernik na zimno. Kajmak jednak jest kaloryczny. Jednak czasem można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa, prawda?
Sernik kajmakowy na zimno polecam i zachęcam do przygotowania. Doskonały na lato i na nietypową jesień.
Składniki:
500 g sera trzykrotnie mielonego
400 g masy kajmakowej
250 ml jogurtu naturalnego
250 g biszkoptów
250 ml śmietany 30%
100 g cukru pudru
70 g żelatyny
35 ml wody
30 g śmietanfixu
Tortownicę wykładamy biszkoptami. Ser i jogurt miksujemy ze sobą. Dodajemy masę kajmakową. Krótko miksujemy do połączenia się składników. Zelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Zostawiamy do napęcznienia. Gdy żelatyna napęcznieje, lekko ją podgrzewamy. Wolnym strumieniem dodajemy żelatynę do masy serowej(mieszamy łyżką). Masę wlewamy na biszkopty. Chłodzimy w lodówce przez co najmniej dwie godziny. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Krótko miksujemy. Bitą śmietanę układamy na masie serowej. Chłodzimy godzinę. Dowolnie dekorujemy.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz