Sernik kajmakowy(na zimno)

W tym roku mamy piękne lato tej jesienni. Piękna pogoda za oknem zachęca do aktywności, spacerów na świeżym powietrzu. Letnia aura zachęca również do tego, aby przygotowywać nietypowe ciasta i desery. Jednym z takich nieco zaskakujących smakołyków jest właśnie sernik kajmakowy, tym razem w wersji na zimno. 
Sernik kajmakowy według tego przepisu przygotowuje się go szybko i smakuje nieziemsko. Moim zdaniem jest to jeden z najlepszych serniczków jaki jadłam. Smak kajmaku jest dosyć wyczuwalny, ale nie dominujący. Bita śmietana nadaje mu nieco słodkości. Muszę jednak zaznaczyć , iż nie jest to, aż taki zdrowy sernik na zimno. Kajmak jednak jest kaloryczny. Jednak czasem można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa, prawda?
Sernik kajmakowy na zimno polecam i zachęcam do przygotowania. Doskonały na lato i na nietypową jesień.
Składniki:
500 g sera trzykrotnie mielonego
400 g masy kajmakowej
250 ml jogurtu naturalnego
250 g biszkoptów
250 ml śmietany 30%
100 g cukru pudru
70 g żelatyny
35 ml wody
30 g śmietanfixu
Tortownicę wykładamy biszkoptami. Ser i jogurt miksujemy ze sobą. Dodajemy masę kajmakową. Krótko miksujemy do połączenia się składników. Zelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Zostawiamy do napęcznienia. Gdy żelatyna napęcznieje, lekko ją podgrzewamy. Wolnym strumieniem dodajemy żelatynę do masy serowej(mieszamy łyżką). Masę wlewamy na biszkopty. Chłodzimy w lodówce przez co najmniej dwie godziny.  Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Krótko miksujemy. Bitą śmietanę układamy na masie serowej. Chłodzimy godzinę. Dowolnie dekorujemy.


sernik, sernik kajmakowy, sernik kajmakowy na zimno
sernik, sernik kajmakowy, sernik kajmakowy na zimno
sernik, sernik kajmakowy, sewrnik kajmakowy na zimno
Smacznego!

Komentarze