Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Czekoladowa babka drożdżowa

Ciasto drożdżowe to jedno z moich ulubionych ciasta. Pozwala tworzyć przeróżne kształty i smaki. Czym by była rolada makowa bez tego ciasta lub pyszne bułeczki z konfiturą. Ciasto drożdżowe uczy jednocześnie cierpliwości i wytrwałości. Trzeba tak rozplanować czas, aby ze wszystkimi trzema etapami zdążyć.
Dziś jednak przyszła pora na małą zabawę formą. Czekoladowa babka drożdżowa to pyszna i smaczna odskocznia od klasycznej babki drożdżowej. Równie dobrze smakuje z masłem co jej popularniejsza kuzynka. Choć dla mnie jeszcze nieodłącznym elementem dla tego typu babek jest kubek ciepłego kakao. Nic tylko się rozmarzyłam. Polecam jako małą odskocznie w pochmurne dni!
Składniki:
450 g mąki
250 ml mleka
200 g cukru
100 g masła roztopionego
100 g cukru pudru
50  ml wody
50 g świeżych drożdży
30 g kakao
30  ml soku z cytryny
4 jajka
skórka pomarańczowa do dekroacji
Rozczyn: Swierze drożdże mieszamy z dwoma łyżkami mąki oraz cukru. Dodajemy dwie łyżki ciepłego mleka. Mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Ciasto: Mąkę, kakao, pozostał cukier, roztopione masło oraz ciepłe mleko łączymy ze sobą. Dodajemy wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 60-75 minut w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Lukier: Cukier puder łączę z ciepłą wodą i sokiem z cytryny. Polewam ciasto. Dekoruję skórką pomarańczową.
babka drożdżowa, czekolada
babka drożdżowa, czekolada
babka drożdżowa, czekolada
babka drożdżowa, czekolada

Do przygotowania zdjęcia użyłam filiżanki miętowej z serii SWEES marki Ambition
Przepis na udane święta .
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj