Ciasto drożdżowe to jedno z moich ulubionych ciasta. Pozwala tworzyć przeróżne kształty i smaki. Czym by była rolada makowa bez tego ciasta lub pyszne bułeczki z konfiturą. Ciasto drożdżowe uczy jednocześnie cierpliwości i wytrwałości. Trzeba tak rozplanować czas, aby ze wszystkimi trzema etapami zdążyć.
Dziś jednak przyszła pora na małą zabawę formą. Czekoladowa babka drożdżowa to pyszna i smaczna odskocznia od klasycznej babki drożdżowej. Równie dobrze smakuje z masłem co jej popularniejsza kuzynka. Choć dla mnie jeszcze nieodłącznym elementem dla tego typu babek jest kubek ciepłego kakao. Nic tylko się rozmarzyłam. Polecam jako małą odskocznie w pochmurne dni!
Składniki:
450 g mąki
250 ml mleka
200 g cukru
100 g masła roztopionego
100 g cukru pudru
50 ml wody
50 g świeżych drożdży
30 g kakao
30 ml soku z cytryny
4 jajka
skórka pomarańczowa do dekroacji
Rozczyn: Swierze drożdże mieszamy z dwoma łyżkami mąki oraz cukru. Dodajemy dwie łyżki ciepłego mleka. Mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Ciasto: Mąkę, kakao, pozostał cukier, roztopione masło oraz ciepłe mleko łączymy ze sobą. Dodajemy wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 60-75 minut w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Lukier: Cukier puder łączę z ciepłą wodą i sokiem z cytryny. Polewam ciasto. Dekoruję skórką pomarańczową.
Do przygotowania zdjęcia użyłam filiżanki miętowej z serii SWEES marki Ambition
.
Smacznego!
Dziś jednak przyszła pora na małą zabawę formą. Czekoladowa babka drożdżowa to pyszna i smaczna odskocznia od klasycznej babki drożdżowej. Równie dobrze smakuje z masłem co jej popularniejsza kuzynka. Choć dla mnie jeszcze nieodłącznym elementem dla tego typu babek jest kubek ciepłego kakao. Nic tylko się rozmarzyłam. Polecam jako małą odskocznie w pochmurne dni!
Składniki:
450 g mąki
250 ml mleka
200 g cukru
100 g masła roztopionego
100 g cukru pudru
50 ml wody
50 g świeżych drożdży
30 g kakao
30 ml soku z cytryny
4 jajka
skórka pomarańczowa do dekroacji
Rozczyn: Swierze drożdże mieszamy z dwoma łyżkami mąki oraz cukru. Dodajemy dwie łyżki ciepłego mleka. Mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Ciasto: Mąkę, kakao, pozostał cukier, roztopione masło oraz ciepłe mleko łączymy ze sobą. Dodajemy wyrośnięty rozczyn. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 60-75 minut w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Lukier: Cukier puder łączę z ciepłą wodą i sokiem z cytryny. Polewam ciasto. Dekoruję skórką pomarańczową.
Do przygotowania zdjęcia użyłam filiżanki miętowej z serii SWEES marki Ambition

Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz