Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Ekspresowa świąteczne ciasteczka

Okres przygotowań do świat zbliża się nie ubłaganie. Jest to dla mnie okres zmorzonych zadań i jeszcze większej przyjemności z pieczenia. Czym by były przecież święta bez pysznych ciast czy ciasteczek. Dla mnie ciasteczka kojarzą się z chwilą relaksu i momentem odpoczynku pod czas okresu przedświątecznego.
Dziś mam dla was propozycję na pyszne i bardzo łatwe ciasteczka, które są i ekspresowe i bardzo smaczne. Zrobienie ich nie zajmuje dużo czasu. Ekspresowe świąteczne ciasteczka to taka propozycja dla wszystkich początkujących i zabieganych. Czuć w nich aromat świat i mojego lubionego cynamonu. Nie wyobrażam sobie świąt bez cynamonu. Polecam!
Składniki:
150 g masła
150 g cukru
100 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
60 g kakao
50 ml wody
50 ml soku z cytryny
10 g cynamonu
10 g przyprawy do piernika
4 g proszku do pieczenia
4 jajka
Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem i przyprawą do piernika. Białka ubić na sztywno. Dodać do masy. Ciasto przelać do prostokątnej formy do pieczenia. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Z ciasta wykrawać gwiazdki. Cukier puder wymieszać z ciepłą woda i sokiem z cytryny. Polukrować.
ciasteczka, ciastka , świeta
ciastka, ciasteczka, świeta
ciastka, ciasteczka, święta
Espumisan MAX to wyrób medyczny CE. 

  Świąteczne tradycje Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj