Imbirowo - miodowe ciasteczka

Imbir to jedna z tych przypraw, która nadaje niezwykłego smaku, każdemu daniu. Moim zdaniem bez imbiru nie mogą obejść się żadne przedświąteczne desery. Dziś przygotowałam dla was wyjątkowo łatwe i pyszne imbirowo-miodowe ciasteczka. Główną bazą tych małych słodkości jest ciasto kruche. Takie małe ciasteczka , które sami przygotowujemy doskonale nadają się jako prezent dla bliskich nam osób. Polecam!
Składniki:
300 g mąki
200 g cukru pudru
125 g masła
50 g miodu
50 ml wody
50 ml soku z cytryny
20 g imbiru
4 g proszku do pieczenia
4 g sody oczyszczonej
1 jajko
Mąkę przesiewamy wraz z soda i proszkiem do pieczenia. Dodajemy 100 g cukru. Masło oraz miód rozpuszczamy . Do suchych składników dodajemy mokre. Zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto wałkujemy dosyć cienko oraz wykrawamy z niego dowolne kształty. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Studzimy. 100 g cukru pudru wraz z woda i sokiem z cytryny łączymy do momentu powstania gęstego lukru. Ozdabiamy nim ciasteczka.


imbir, miód, ciasteczka
imbir, miód, ciasteczka
imbir, ciasteczka, miód
Espumisan Max to wyrób medyczny CE

Świąteczne tradycje 
Smacznego!

Komentarze