Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sernik Pina Colada (bez pieczenia)

Gdy na horyzoncie kolejna fala upałów przed nami. Doskonałym rozwiązaniem jest sięgniecie po pyszny i bardzo orzeźwiający sernik Pina Colada.  Ten smaczny deser nie wymaga pieczenia. Przygotowuje się go bardzo szybko i jest nie zawodny podczas spotkań z przyjaciółmi. Zaskakuje smakiem i wyglądem. Sernik Pina Colada w swojej nazwie nawiązuje do znanego napoju. Podobnie jak jego koktajlowy odpowiednik doskonale orzeźwia. Co tu dużo mówić, ale połączenie lekkiego sernika z mleczkiem kokoswym nie może nie smakować. Całość dopełnia galaretka anansowa. Sernik Pina Colada to jeden z najsmaczniejszych serników na zimno jaki kiedykolwiek jadłam. Dla mnie jest to numer jeden tegorocznych wakacji. Polecam!
Składniki:
1 kg sera trzykrotnie mielonego
600 ml wody (do galaretek)
400 g ananasa w syropie
300 ml mleczka kokosowego
300 g kruchych rurek z nadzieniem
200 g cukru pudru
120 g galaretki anansowej
50 g żelatyny
50 ml wody
Ananasy odsączamy z syropu. Syrop odkładamy, będzie nam jeszcze potrzeb…

Kokosowa kostka z karmelizowanym słonecznikiem

Obecnie co da się zobaczyć modne są wszelakie kostki. Mamy przecież kostkę kawową, czekoladową  czy owocową. Każde z tych wypieków charakteryzuje się tym, iż posiada swój niezwykły smak i aromat oraz łatwość przygotowania. Moim zdaniem takie kostki to świetny dodatek do popołudniowej kawy.
Dziś mam dla was równie pyszną co mało popularną kostkę z dodatkiem kokosa i słonecznika. Dodam, iż są to moje ulubione połączenia. Kokos i słonecznik są to bakalie bez których nie mogę się obejść i zawsze mam je pod ręką. Szczególnie jednak zwracam waszą uwagę na słonecznik. Jest on bowiem ekologiczny. Odkryłam niedawno, iż nasze dobrze znane Polskie Młyny mają w swojej ofercie, takie właśnie zdrowe bakalie, jak słonecznik.  Co ciekawe mogę wam powiedzieć, iż jest różnica w smaku pomiędzy tym ekologicznym i tym tradycyjnym. 
Wracając jednak do ciasta - Kokosowa kostka z karmelizowanym słonecznikiem okazała się nie małym sukcesem w domu. Wypiek zniknął w mgnieniu oka. Polecam!
Składniki:
ciasto czekoladowe
200 g mąki pszennej
120 ml oleju rzepakowego
120 g cukru
30 g kakao
30 ml śmietany 12%
30 g cukru waniliowego
10 g proszku do pieczenia
4 jajka
krem kokosowy
500 g serka mascarpone
180 g cukru pudru
100 g wiórków kokosowych
karmelizowany słonecznik
200 g nasion słonecznika Bio Polskie Młyny
100 g cukru
50 ml wody
30 g masła
Ciasto czekoladowe: Jajka ubijamy z cukrem do momentu spienienia. Do masy dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem. Krótko miksujemy. Do masy dodajemy wolnym strumieniem olej. Miksujemy. Na koniec dodajemy śmietanę i miksujemy, aż składniki się połączą. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy 45-50 minut w 170 stopniach. Studzimy.
Krem kokosowy: Mascarpone miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy. Krem chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
Karmelizowany słonecznik: Wodę, masło i cukier zagotowujemy. Dodajemy łuskany słonecznik Bio. Mieszamy do momentu ponownego zagotowania. Studzimy. Patelnie teflonową dobrze nagrzewamy. Umieszczamy na nim słonecznik i prażymy do momentu przyrumienienia(koło 10 minut). Studzimy.
Na wystudzonym cieście układamy połowę karmelizowanego słonecznika, następnie krem kokosowy. Pozostałym słonecznikiem dekorujemy wierzch ciasta. Chłodzimy 30 minut.
słonecznik, kokos, kostka kokoswa, ciasto
słonecznik, kokos, kostka kokosowa, ciasto
słonecznik, kokos, kostka kokoswa, ciasto
słoneczniki, kokos, kostka kokosowa, ciasto
Smacznego!


Komentarze

Popularne posty

Drukuj