Obecnie co da się zobaczyć modne są wszelakie kostki. Mamy przecież kostkę kawową, czekoladową czy owocową. Każde z tych wypieków charakteryzuje się tym, iż posiada swój niezwykły smak i aromat oraz łatwość przygotowania. Moim zdaniem takie kostki to świetny dodatek do popołudniowej kawy.
Dziś mam dla was równie pyszną co mało popularną kostkę z dodatkiem kokosa i słonecznika. Dodam, iż są to moje ulubione połączenia. Kokos i słonecznik są to bakalie bez których nie mogę się obejść i zawsze mam je pod ręką. Szczególnie jednak zwracam waszą uwagę na słonecznik. Jest on bowiem ekologiczny. Odkryłam niedawno, iż nasze dobrze znane Polskie Młyny mają w swojej ofercie, takie właśnie zdrowe bakalie, jak słonecznik. Co ciekawe mogę wam powiedzieć, iż jest różnica w smaku pomiędzy tym ekologicznym i tym tradycyjnym.
Wracając jednak do ciasta - Kokosowa kostka z karmelizowanym słonecznikiem okazała się nie małym sukcesem w domu. Wypiek zniknął w mgnieniu oka. Polecam!
Składniki:
ciasto czekoladowe
200 g mąki pszennej
120 ml oleju rzepakowego
120 g cukru
30 g kakao
30 ml śmietany 12%
30 g cukru waniliowego
10 g proszku do pieczenia
4 jajka
krem kokosowy
500 g serka mascarpone
180 g cukru pudru
100 g wiórków kokosowych
karmelizowany słonecznik
200 g
nasion słonecznika Bio Polskie Młyny
100 g cukru
50 ml wody
30 g masła
Ciasto czekoladowe: Jajka ubijamy z cukrem do momentu spienienia. Do masy dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem. Krótko miksujemy. Do masy dodajemy wolnym strumieniem olej. Miksujemy. Na koniec dodajemy śmietanę i miksujemy, aż składniki się połączą. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy 45-50 minut w 170 stopniach. Studzimy.
Krem kokosowy: Mascarpone miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy. Krem chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
Karmelizowany słonecznik: Wodę, masło i cukier zagotowujemy. Dodajemy
łuskany słonecznik Bio. Mieszamy do momentu ponownego zagotowania. Studzimy. Patelnie teflonową dobrze nagrzewamy. Umieszczamy na nim słonecznik i prażymy do momentu przyrumienienia(koło 10 minut). Studzimy.
Na wystudzonym cieście układamy połowę karmelizowanego słonecznika, następnie krem kokosowy. Pozostałym słonecznikiem dekorujemy wierzch ciasta. Chłodzimy 30 minut.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz