Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Świąteczny mini murzynek

Murzynek jest to jedno z wielu ciast do, którego z miłą chęcią wracam. Moim zdaniem ten ponadczasowy wypiek posiada same zalety. Szybki w przygotowaniu, smaczny i bardzo prosty. Nie byłam bym sobą jednak, gdybym czegoś nie zmieniła. Dzisiejszy przepis to ukłon w stronę świat, które przyjdą szybciej, niż się nam wydaje. 
Przepis na świąteczny mini murzynek to taka moja wariacja, choć pod pewną kontrolą. Dodając sok pomarańczowy do wypieku nadałam temu ciastu wyjątkowego smaku i wilgotności, która sprawia, iż smakołyk  można upiec spokojnie kilka dni wcześniej. 
Nie wątpliwym i szczególnym elementem mojego świątecznego  mini murzynka jest mąka. Ja akurat od lat i do każdych swoich wypieków używam sprawdzonej marki Polskie Młyny. Tym razem jednak sięgnęłam po mąkę pszenną w praktycznym i poręcznym opakowaniu 800 g. Dodam, iż już moja mama i bacie korzystały tylko z tych sprawdzonych mąk. 
Nie wątpliwie świąteczny mini murzynek to wypiek doskonały na szczególne okazje. Polecam!
Składniki:
250 g mąki pszennej Polskie Młyny
150 g masła lub margaryny
100 g cukru
100  ml soku pomarańczowego
50 g czekolady gorzkiej
30 g kakao
20 g przyprawy do piernika
12 g proszku do pieczenia
aromat arakowy
3 jajka
Margarynę, cukier, kakao i sok pomarańczowy rozpuszczamy. Studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Do wystudzonej masy kakaowej dodajemy po jednym żółtku oraz partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Dodajemy aromat. Miksujemy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy.  Ciasto przelewamy do formy keksowej wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy wystudzone ciasto.
murzynek, mini murzynek, świeta, kakao
murzynke, mini murzynek, święta, kakao
murzyne, mini murzynek, kakao, święta
murzynek, mini murzynek, kakao, święta
Smacznego!


Komentarze

  1. A jaki to ma być sok,taki z kartonu do picia np.tymbarku,czy wysokosłodzony.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja dodałam zwykły z kartonu, ale można również dodać świeżo wyciskany.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj