Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Kołacz śląski z makiem

Już jakiś czas temu wspominałam wam o kołaczach oraz o kulturze cukierniczej na Sląsku. Dziś bym chciałam wrócić do tego tematu. Moim zdaniem nie ma nic piękniejszego od pielęgnowania tradycji kulturalnych, które wyrażają się poprzez potrawy lub smakołyki. Region jakim jest Sląsk to przykład zacierania się różnic pomiędzy sąsiadami o odmiennych wartościach. Jest to region w którym ważne są pewne fundamentalne wartości. Moim zdaniem są to zasady warte zapamiętania. 
Kołacz śląski z makiem to wypiek, bardzo ważny dla tego regionu. Występuje pod wieloma wersjami. Jedna z moich ulubionych jest właśnie ta z makiem. Kołacz śląski z makiem to również propozycja na nadchodzące święta. Bardzo smaczna , a zarazem efektowna. Moim zdaniem jest to jeden z tych wypieków do których będziecie wracać nie tylko od święta. Polecam!
Składniki:
ciasto
500 g mąki pszennej
125 g masła
100 g cukru
50 ml mleka
50 g świeżych drożdży
2 jajka
mas makowa
500 g maku
200g miodu
100 g masła
50 g orzechów laskowych i włoskich
50 g rodzynek
Rozczyn: Drożdże rozgniatamy z dwiema łyżkami maki, cukru oraz ciepłego mleka. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Masło rozpuszczamy.  Dodajemy mleko, rozczyn, mąkę oraz wystudzone masło. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.
Masa makowa: Mleko zagotowujemy z cukrem oraz masłem. Do gotującego się mleka dodajemy suchy mielony mak. Mieszamy, aż mak wchłonie cały płyn. Studzimy. Dodajemy mielone orzechy oraz rodzynki. Całość mieszamy.
Prostokątną formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto dzielimy w stosunku 3/4 i 1/4. Większą połowę wałkujemy i wykładamy dno formy. Układamy masę makową. Na masie układamy rozwałkowane pozostałe ciasto. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Dowolnie dekorujemy.


kołacz, kołacz zmakiem, kołacz ślaski z makiem
kołacz, kołacz śląski, kołacz z makiem
Smacznego!
Źródło: "Wielka księga z wypiekami" , s. 118-119.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj