Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Kostka piernikowa

Piernik i pierniczki to nieodłączny element nadchodzących świąt. Nie wyobrażam sobie bez nich Wigilii. Aromatyczne, nieco pikantne, słodkie oraz pełne miodu. Zazwyczaj u mnie w domu przygotowuje klasycznego piernika z lukrem przełożonego powidłami. Taki też najbardziej lubię. 
Dziś jednak zapraszam do małego odstępstwa od tradycji. Kostka piernikowa to taka nieco wariacja na temat pierniczka. Równie pyszna i smaczna. Czas przygotowania jest praktycznie podobny, a jaka jest przy tym przyjemność smakowa. Kostkę piernikową przygotowałam w zeszłym roku po raz pierwszy. Wiem, że na tegoroczną Wigilię również zagości na moim stole. Dla mnie połączenie aromatycznego, korzennego ciasta ze słodkim, waniliowym kremem to strzał w dziesiątkę. Zapewne i waszym gościom przypadnie do gustu ten wypiek. Polecam!
Składniki:
ciasto piernikowe
300 g maki pszennej
125 g masła
120 g cukru
100 g miodu
50 g przyprawy do piernika
40 g powideł
40 g kakao
8 g sody
4 g proszku do pieczenia
2 jajka
krem waniliowy
400  ml mleka
250 g powideł
150 g cukru
150 g masła
150 g marcepanu
60 g budyniu waniliowego
30 g mąki ziemniaczanej
2 żółtka
dekoracja
100 g czekolady deserowej
Ciasto piernikowe: Masło, cukier i kakao rozpuszczamy. Mąkę, kakao, proszek do piecenia i sodę przesiewamy. Jajka ubijamy wraz z dwoma łyżkami cukru. Dodajemy suche składniki , powidła oraz mieszankę tłuszczu. Miksujemy do połączenia się składników. Ciasto wlewamy do prostokątnej formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy 35-45 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Krem: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W 100 ml mleka rozpuszczamy budyń, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka. Dodajemy do gotującego się mleka. Mieszamy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy partiami zimny budyń oraz pokrojony marcepan. Miksujemy do momentu powstania kremu.
Ciasto dzielimy na dwie połowy. Smarujemy 1/2 powideł. Na spodzie smarujemy krem. Ponownie smarujemy 1/2 powideł. Przykrywamy druga połowa. Chłodzimy w lodówce przez godzinę.
Dekoracja: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto. Chłodzimy godzinę.


piernik, kostka piernikowa
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj