Kuchnia mazurska charakteryzuje się swoją prostotą oraz wyjątkowymi smakami. Potrawy z tego regionu Polski są niezwykle aromatyczne i bardzo smaczne. Podobnie jest w cukiernictwie. Warmia i Mazury tworzą niezwykłą paletę barw i smaków, które widzimy w smakołykach słodkich, jak i słonych. Dla mnie podróż w te regiony jest niezwykłym czasem odkrywania zakamarków przeszłości oraz smaków.
Kuch to nic innego tylko właśnie taki tradycyjny i charakterystyczny wypiek dla Mazur i Warmii. Co ciekawe w tym przepisie niezwykłą wilgotność zawdzięczamy dodatkowi białego sera . Przez co zapewnia babce długą świeżość. Gdy zrobiłam pierwszy raz kuch czyli właśnie tą babkę drożdżową to spokojnie wytrzymała ponad tydzień. Niewątpliwą zaletą tego ciasta jest również jego łatwość wykonania.
Nie wiem czy zwróciliście uwagę, ale zostało coraz mniej czasu do świat. U mnie w domu powoli ruszają przygotowania. Rozglądam się za prezentami. Moim zdaniem prezenty powinny być dopasowane do osób. Doskonałym miejsce na kupno i dosyć szybki dowóz pod wskazane miejsce sklep, który znajduje się TUTAJ.
Polecam jeszcze raz i mazurską babkę i zakupy w tym sklepie!
Składniki:
500 g mąki
150 ml mleka
100 g białego sera
100 g cukru
100 g rodzynek
100 g cukru pudru
50 g świeżych drożdży
30 ml wody
30 ml soku z cytryny
4 żółtka
skórka pomarańczowa do dekoracji
Rozczyn: Swerze drożdże mieszamy z dwiema łyżkami cukru i mąki oraz trzema łyżkami ciepłego mleka. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 15 minut.
Ciasto: Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. W głębokiej misce umieszczamy mąkę, cukier , ciepły i zmielony ser, wyparzone rodzynki, żółtka . Dodajemy ciepłe mleko, rozczyn i ciepłe masło. Zagniatamy ciasto przez 6 minut. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę lub dwie.
Formę do babki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Układamy w niej ciasto. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 45-55 minut. Studzimy.
Lukier: Cukier puder, ciepłą wodę oraz sok z cytryny mieszamy do momentu powstania gęstego lukru. Dekorujemy babkę. Możemy dodać również skórkę pomarańczową.
Smacznego!
Źródło: "Wielka księga z wypiekami ", s. 201.
Komentarze
Prześlij komentarz