Mak dalej na tapecie. Tym razem przepis, który mnie zaskoczył swoim smakiem. Zdecydowanie makowiec po japońsku to wypiek skierowany do osób lubiących mocno wilgotne smaki. W ostatnim czasie jest to przepis, który staje się coraz popularniejszy.
Makowiec po japońsku to doskonałe połączenie maku, jabłek oraz kaszy manny. Tak, tak, dobrze czytacie - kaszy manny. Kasza manna w tym przepisie pełni rolę zamienną dla mąki. Jest to ciekawy pomysł na wykorzystanie zalegającej w spiżarni kaszy. Wypiek tylko zyskuje na smaku.
Moja wersja makowca po japońsku to trochę wariacja na temat właśnie tego wyjątkowego wypieku. W swoim wypieku suchy i parzony mak zastąpiłam gotową masą makową. Bardzo to skraca czas przygotowania ciasta. Wypiek tylko na tym zyskuje. Polecam!
Składniki:
400 g gotowej masy makowej
200 g cukru pudru
125 g margaryny
100 g cukru
60 g kaszy manny
30 ml wody
30 ml soku z cytryny
8 g proszku do pieczenia
3 jajka
2 szt. jabłek
Jabłka myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zółtka oddzielamy od białek. Miękką margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku. Do masy dodajemy masę makową oraz starte jabłka. Białka ubijamy na sztywno. Pianę z białek wraz z kaszą manną dodajemy do masy. Ciasto pieczemy 40 minut w 170 stopniach. Studzimy. Cukier ucieramy z ciepłą wodą i sokiem z cytryny. Lukrem polewamy ciasto. Dowolnie dekorujemy.
Makowiec po japońsku to doskonałe połączenie maku, jabłek oraz kaszy manny. Tak, tak, dobrze czytacie - kaszy manny. Kasza manna w tym przepisie pełni rolę zamienną dla mąki. Jest to ciekawy pomysł na wykorzystanie zalegającej w spiżarni kaszy. Wypiek tylko zyskuje na smaku.
Moja wersja makowca po japońsku to trochę wariacja na temat właśnie tego wyjątkowego wypieku. W swoim wypieku suchy i parzony mak zastąpiłam gotową masą makową. Bardzo to skraca czas przygotowania ciasta. Wypiek tylko na tym zyskuje. Polecam!
Składniki:
400 g gotowej masy makowej
200 g cukru pudru
125 g margaryny
100 g cukru
60 g kaszy manny
30 ml wody
30 ml soku z cytryny
8 g proszku do pieczenia
3 jajka
2 szt. jabłek
Jabłka myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zółtka oddzielamy od białek. Miękką margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku. Do masy dodajemy masę makową oraz starte jabłka. Białka ubijamy na sztywno. Pianę z białek wraz z kaszą manną dodajemy do masy. Ciasto pieczemy 40 minut w 170 stopniach. Studzimy. Cukier ucieramy z ciepłą wodą i sokiem z cytryny. Lukrem polewamy ciasto. Dowolnie dekorujemy.
Komentarze
Prześlij komentarz