Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Makowiec po japońsku

Mak dalej na tapecie. Tym razem przepis, który mnie zaskoczył swoim smakiem. Zdecydowanie makowiec po japońsku to wypiek skierowany do osób lubiących mocno wilgotne smaki. W ostatnim czasie jest to przepis, który staje się coraz popularniejszy. 
Makowiec po japońsku to doskonałe połączenie maku, jabłek oraz kaszy manny. Tak, tak, dobrze czytacie - kaszy manny. Kasza manna w tym przepisie pełni rolę zamienną dla mąki. Jest to ciekawy pomysł na wykorzystanie zalegającej w spiżarni kaszy. Wypiek tylko zyskuje na smaku. 
Moja wersja makowca po japońsku to trochę wariacja na temat właśnie tego wyjątkowego wypieku. W swoim wypieku suchy i parzony mak zastąpiłam gotową masą makową. Bardzo to skraca czas przygotowania ciasta. Wypiek tylko na tym zyskuje. Polecam!
Składniki:
400 g gotowej masy makowej
200 g cukru pudru
125 g margaryny
100 g cukru
60 g kaszy manny
30 ml wody
30 ml soku z cytryny
8 g proszku do pieczenia
3 jajka
2 szt. jabłek
Jabłka myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zółtka oddzielamy od białek.  Miękką margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku. Do masy dodajemy masę makową oraz starte jabłka. Białka ubijamy na sztywno. Pianę z białek wraz z kaszą manną dodajemy do masy. Ciasto pieczemy 40 minut w 170 stopniach. Studzimy. Cukier ucieramy z ciepłą wodą i sokiem z cytryny. Lukrem polewamy ciasto. Dowolnie dekorujemy.


makowiec, makowiec po japońsku
makowiec, makowiec japoński
Smacznego!
Źródło: "Wielka księga ciast Siostry Anastazji", s. 141.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj