Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Śliwkowa szarlotka

Szarlotka już nie raz pojawiała się u mnie na blogu. Za każdym razem zachęcałam was do poznawania nowych smaków i połączeń. Nie inaczej jest i tym razem. Mam dla was przepis na dosyć mało popularną, ale bardzo pyszną szarlotkę z dodatkiem kwaskowych śliwek. 
To nietypowe połączenie powoduje, że nie oprzecie się temu wypiekowi. Sliwkowa szarlotka to wypiek dosyć prosty i bardzo smaczny. Jabłka i śliwki zostały uduszone tradycyjnie. Dodatek cynamonu oraz cukru waniliowego tylko podkreśla smak musu. Bazą dla tego pysznego wypieku jest ciasto kruche. Jedno z najbardziej klasycznych i sprawdzonych receptur podkreśla niezwykły smak szarlotki. 
Sliwkowa szarlotka to deser bardzo polski, który wpisuje się idealnie w nadchodzące świata. Moim zdaniem podanie tego wypieku na stole wigilijnym będzie przebojem. Kwaskowy smak owoców tylko podkreśla smak ciasta. Polecam!
Składniki:
ciasto kruche
450 g mąki pszennej
200 g masła
150 g cukru pudru
4 g proszku do pieczenia
4 żółtka
mus jabłkowo- śliwkowy
1,5 kg jabłek antonówek lub szarych renet
0,5 kg śliwek(świeżych lub mrożonych)
150 g cukru
60 g mąki ziemniaczanej
30 g cukru waniliowego
30 g cynamonu
30 ml wody
Ciasto kruche: Mąkę wraz z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia przesiewamy. Dodajemy masło oraz żółtka. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.
Mus jabłkowo-śliwkowy: Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Sliwki myjemy oraz usuwamy pestki. kroimy na ćwiartki. Owoce umieszczamy w dużym garnku, podlewamy wodą. Zagotowujemy. Dodajemy cukier i cynamon. Dusimy około 15 minut na średnim ogniu. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Studzimy.
Ciasto dzielimy w stosunku 3/4 do 1/4. Większą połowę rozwałkowujemy i wylepiamy nią dno i boki tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Układamy mus. Pozostałe ciasto wałkujemy i wycinamy pasy. Tworzymy kratkę. Pieczemy w 180 stopniach przez 60-65 minut. Studzimy. Dowolnie dekorujemy.


szarlotka, śliwki, śliwkowa szarlotka
szarlotka, śliwki, śliwkowa szarlotka
szarlotka, śliwki, śliwkowa szarlotka
szarlotka, śliwki, śliwkowa szarlotka

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj