Szarlotka już nie raz pojawiała się u mnie na blogu. Za każdym razem zachęcałam was do poznawania nowych smaków i połączeń. Nie inaczej jest i tym razem. Mam dla was przepis na dosyć mało popularną, ale bardzo pyszną szarlotkę z dodatkiem kwaskowych śliwek.
To nietypowe połączenie powoduje, że nie oprzecie się temu wypiekowi. Sliwkowa szarlotka to wypiek dosyć prosty i bardzo smaczny. Jabłka i śliwki zostały uduszone tradycyjnie. Dodatek cynamonu oraz cukru waniliowego tylko podkreśla smak musu. Bazą dla tego pysznego wypieku jest ciasto kruche. Jedno z najbardziej klasycznych i sprawdzonych receptur podkreśla niezwykły smak szarlotki.
Sliwkowa szarlotka to deser bardzo polski, który wpisuje się idealnie w nadchodzące świata. Moim zdaniem podanie tego wypieku na stole wigilijnym będzie przebojem. Kwaskowy smak owoców tylko podkreśla smak ciasta. Polecam!
Składniki:
ciasto kruche
450 g mąki pszennej
200 g masła
150 g cukru pudru
4 g proszku do pieczenia
4 żółtka
mus jabłkowo- śliwkowy
1,5 kg jabłek antonówek lub szarych renet
0,5 kg śliwek(świeżych lub mrożonych)
150 g cukru
60 g mąki ziemniaczanej
30 g cukru waniliowego
30 g cynamonu
30 ml wody
Ciasto kruche: Mąkę wraz z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia przesiewamy. Dodajemy masło oraz żółtka. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.
Mus jabłkowo-śliwkowy: Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Sliwki myjemy oraz usuwamy pestki. kroimy na ćwiartki. Owoce umieszczamy w dużym garnku, podlewamy wodą. Zagotowujemy. Dodajemy cukier i cynamon. Dusimy około 15 minut na średnim ogniu. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Studzimy.
Ciasto dzielimy w stosunku 3/4 do 1/4. Większą połowę rozwałkowujemy i wylepiamy nią dno i boki tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Układamy mus. Pozostałe ciasto wałkujemy i wycinamy pasy. Tworzymy kratkę. Pieczemy w 180 stopniach przez 60-65 minut. Studzimy. Dowolnie dekorujemy.
To nietypowe połączenie powoduje, że nie oprzecie się temu wypiekowi. Sliwkowa szarlotka to wypiek dosyć prosty i bardzo smaczny. Jabłka i śliwki zostały uduszone tradycyjnie. Dodatek cynamonu oraz cukru waniliowego tylko podkreśla smak musu. Bazą dla tego pysznego wypieku jest ciasto kruche. Jedno z najbardziej klasycznych i sprawdzonych receptur podkreśla niezwykły smak szarlotki.
Sliwkowa szarlotka to deser bardzo polski, który wpisuje się idealnie w nadchodzące świata. Moim zdaniem podanie tego wypieku na stole wigilijnym będzie przebojem. Kwaskowy smak owoców tylko podkreśla smak ciasta. Polecam!
Składniki:
ciasto kruche
450 g mąki pszennej
200 g masła
150 g cukru pudru
4 g proszku do pieczenia
4 żółtka
mus jabłkowo- śliwkowy
1,5 kg jabłek antonówek lub szarych renet
0,5 kg śliwek(świeżych lub mrożonych)
150 g cukru
60 g mąki ziemniaczanej
30 g cukru waniliowego
30 g cynamonu
30 ml wody
Ciasto kruche: Mąkę wraz z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia przesiewamy. Dodajemy masło oraz żółtka. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.
Mus jabłkowo-śliwkowy: Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę. Sliwki myjemy oraz usuwamy pestki. kroimy na ćwiartki. Owoce umieszczamy w dużym garnku, podlewamy wodą. Zagotowujemy. Dodajemy cukier i cynamon. Dusimy około 15 minut na średnim ogniu. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Studzimy.
Ciasto dzielimy w stosunku 3/4 do 1/4. Większą połowę rozwałkowujemy i wylepiamy nią dno i boki tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Układamy mus. Pozostałe ciasto wałkujemy i wycinamy pasy. Tworzymy kratkę. Pieczemy w 180 stopniach przez 60-65 minut. Studzimy. Dowolnie dekorujemy.
Komentarze
Prześlij komentarz