Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Szarlotka cesarska

Szarlotka to temat bardzo szeroki, w którym każda Pani domu morze się popisać.  Są oczywiście sprawdzone przepisy, bez, których nie żadnych świąt. Dziś mam dla was jednak nieco inny wypiek, odbiegający od sprawdzonych schematów. Szarlotka cesarska to przepis na pyszny i dosyć szybki wypiek. W gąszczu przedświątecznych porządków przygotowanie tego deseru nie zajmuje dużo czasu. Jest to również bardzo podzielne ciasto. Można zrobić nieco więcej połówek jabłek i w tedy mamy już szarlotkę na dużą blachę. Polecam ciasto z całego serca!
Składniki
500 g mąki pszennej
200 g masła
100 g serka homogenizowanego
100 g czekolady
30 g cynamonu
30 g cukru
30 g cukru pudru
4 g proszku do pieczenia
1 żółtko
6 jabłek
Mąkę i proszek przesiewamy. Dodajemy cukier puder, serek homogenizowany, masło i żółtko. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy przez dwie godziny w lodówce. Jabłka myjemy i dzielimy na pół. Wydrążamy gniazda nasienne. Jabłka posypujemy cukrem i cynamonem. Ciasto dzielimy na pół. pierwszą połowę rozwałkujemy na wielkość formy, która jest wysmarowana masłem i posypana  bułką tartą. Układamy jabłka gniazdami nasiennymi do dołu. Drugą cześć ciasta też rozwałkujemy i układamy na połówkach jabłek. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewą smarujemy wystudzone ciasto.


szarlotka, jabłka
szarlotka, jabłka
szarlotka, jabłka
Smacznego!
Źródło: https://www.poezja-smaku.pl/szarlotka-z-polowkami-jablek/

Komentarze

Popularne posty

Drukuj