Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Szarlotka z połówkami jabłek na cieście francuskim

Szarlotki od lat niezmiennie królują na moim wigilijnym stole. Zazwyczaj sięgam po sprawdzony przepis. U mnie w domu od lat hitem są szarlotki na cieście kruchym z kruszonką. Moja mama uwielbia również jabłecznik z pianką. Moim zdaniem są to smaki, których nigdy się nie zapomina. Chociaż powiem wam, że mi samej trudno dokładnie otworzyć smaki i przepisy mojej mamy. Jeśli jesteście ciekawi innych przepisów na szarlotki to zapraszam TU.
Dziś mam dla was przepis, który wpadł mi przez przypadek. Jest banalnie prosty i dosyć szybki. Aby przygotować szarlotkę z połówkami jabłek na cieście francuskim potrzebujemy raptem kilku składników i mamy doskonały wypiek na święta. Jest to ciasto gównie skierowane do osób, które są zabiegane lub nie mają czasu. Moim zdaniem szarlotka z połówkami jabłek na cieście francuski to ciasto, które nie ma sobie równych. Polecam!
Składniki:
400 g gotowego ciasta francuskiego
30 g cukru
30 g cynamonu
3 jabłka
1 białko
cukier puder do dekoracji
Ciasto francuskie wyjmujemy kilka godzin wcześniej, aby stało się miękkie. Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy je na pół. Wydrążamy gniazda nasienne. Połówki jabłek posypujemy cynamonem i cukrem. Ciasto francuskie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na jednej połowie układamy połówki jabłek w niewielkich odstępach. Przykrywamy drugą połową ciasta. W ciasto nakłuwamy i smarujemy białkiem. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach do momentu przyrumienia się ciasta. Studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.
szarlotka, jabłka, ciasto francuskie
szarlotka, jabłka, ciasto francuskie
szarlotka, jabłka, ciasto francuskie
szarlotka, jabłka, ciasto francuskie
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj