Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Szarlotka z połówkami jabłek na cieście francuskim

Szarlotki od lat niezmiennie królują na moim wigilijnym stole. Zazwyczaj sięgam po sprawdzony przepis. U mnie w domu od lat hitem są szarlotki na cieście kruchym z kruszonką. Moja mama uwielbia również jabłecznik z pianką. Moim zdaniem są to smaki, których nigdy się nie zapomina. Chociaż powiem wam, że mi samej trudno dokładnie otworzyć smaki i przepisy mojej mamy. Jeśli jesteście ciekawi innych przepisów na szarlotki to zapraszam TU.
Dziś mam dla was przepis, który wpadł mi przez przypadek. Jest banalnie prosty i dosyć szybki. Aby przygotować szarlotkę z połówkami jabłek na cieście francuskim potrzebujemy raptem kilku składników i mamy doskonały wypiek na święta. Jest to ciasto gównie skierowane do osób, które są zabiegane lub nie mają czasu. Moim zdaniem szarlotka z połówkami jabłek na cieście francuski to ciasto, które nie ma sobie równych. Polecam!
Składniki:
400 g gotowego ciasta francuskiego
30 g cukru
30 g cynamonu
3 jabłka
1 białko
cukier puder do dekoracji
Ciasto francuskie wyjmujemy kilka godzin wcześniej, aby stało się miękkie. Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy je na pół. Wydrążamy gniazda nasienne. Połówki jabłek posypujemy cynamonem i cukrem. Ciasto francuskie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na jednej połowie układamy połówki jabłek w niewielkich odstępach. Przykrywamy drugą połową ciasta. W ciasto nakłuwamy i smarujemy białkiem. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach do momentu przyrumienia się ciasta. Studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.


szarlotka, jabłka, ciasto francuskie
szarlotka, jabłka, ciasto francuskie
szarlotka, jabłka, ciasto francuskie
szarlotka, jabłka, ciasto francuskie
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj