Szarlotki od lat niezmiennie królują na moim wigilijnym stole. Zazwyczaj sięgam po sprawdzony przepis. U mnie w domu od lat hitem są szarlotki na cieście kruchym z kruszonką. Moja mama uwielbia również jabłecznik z pianką. Moim zdaniem są to smaki, których nigdy się nie zapomina. Chociaż powiem wam, że mi samej trudno dokładnie otworzyć smaki i przepisy mojej mamy. Jeśli jesteście ciekawi innych przepisów na szarlotki to zapraszam TU.
Dziś mam dla was przepis, który wpadł mi przez przypadek. Jest banalnie prosty i dosyć szybki. Aby przygotować szarlotkę z połówkami jabłek na cieście francuskim potrzebujemy raptem kilku składników i mamy doskonały wypiek na święta. Jest to ciasto gównie skierowane do osób, które są zabiegane lub nie mają czasu. Moim zdaniem szarlotka z połówkami jabłek na cieście francuski to ciasto, które nie ma sobie równych. Polecam!
Składniki:
400 g gotowego ciasta francuskiego
30 g cukru
30 g cynamonu
3 jabłka
1 białko
cukier puder do dekoracji
Ciasto francuskie wyjmujemy kilka godzin wcześniej, aby stało się miękkie. Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy je na pół. Wydrążamy gniazda nasienne. Połówki jabłek posypujemy cynamonem i cukrem. Ciasto francuskie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na jednej połowie układamy połówki jabłek w niewielkich odstępach. Przykrywamy drugą połową ciasta. W ciasto nakłuwamy i smarujemy białkiem. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach do momentu przyrumienia się ciasta. Studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.
Dziś mam dla was przepis, który wpadł mi przez przypadek. Jest banalnie prosty i dosyć szybki. Aby przygotować szarlotkę z połówkami jabłek na cieście francuskim potrzebujemy raptem kilku składników i mamy doskonały wypiek na święta. Jest to ciasto gównie skierowane do osób, które są zabiegane lub nie mają czasu. Moim zdaniem szarlotka z połówkami jabłek na cieście francuski to ciasto, które nie ma sobie równych. Polecam!
Składniki:
400 g gotowego ciasta francuskiego
30 g cukru
30 g cynamonu
3 jabłka
1 białko
cukier puder do dekoracji
Ciasto francuskie wyjmujemy kilka godzin wcześniej, aby stało się miękkie. Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy je na pół. Wydrążamy gniazda nasienne. Połówki jabłek posypujemy cynamonem i cukrem. Ciasto francuskie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na jednej połowie układamy połówki jabłek w niewielkich odstępach. Przykrywamy drugą połową ciasta. W ciasto nakłuwamy i smarujemy białkiem. Pieczemy 30 minut w 200 stopniach do momentu przyrumienia się ciasta. Studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz