Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Ciasto kukułka

Ciasto kukułka to wypiek, który już dawno miałam przygotować. Mocno alkoholowe , a jednocześnie intrygujące. Od razu mnie zaciekawiło. Ciasto kukułka ma bardzo dużo różnych wersji i wariacji. Przepis akurat na ten wypiek znajdziemy praktycznie na każdym blogu. 
Jest to ciasto przeznaczone dla miłośników mocno nasączonych deserów oraz tych którzy uwielbiają tak jak ja różne przekładańce. Moim zdaniem ciasto kukułka sprawdza się doskonale przy wyjątkowych i szczególnych okazjach takich jak urodziny czy imieniny. 
Co tu dużo mówić ciasto, które składa się z ciemnego biszkoptu, przełożonego  bitą śmietaną nie będzie dobre. Oczywiście, że będzie wyśmienite. Pyszne i bardzo smaczne, a zarazem oryginalne w swoim wyjątkowym smaku. Polecam!
Składniki:
ciasto
150 g mąki pszennej
150 g cukru
60 g budyniu czekoladowego
50 g mąki ziemniaczanej
30 g cukru waniliowego
10 g proszku do pieczenia
4 jajka
masa śmietanowa
400 ml śmietany 30%
250 g serka mascarpone
150 g cukru pudru
40 g smietanfixu
poncz czekoladowy
250 ml wody
100g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
30 g kawy rozpuszczalnej
dodatkowo
150 g okrągłych biszkoptów
kakao do dekoracji
Ciasto: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy partiami cukier i żółtka. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy wraz z budyniem. Miksujemy krótko. Pieczemy około 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy i dizleimy na pół.
Masa śmietanowa: Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Dodajemy serek mascarpone.
Poncz czekoladowy: W garnku umieść wodę, cukier i kawę. Zagotuj. Dodaj połamane w kostki obie czekolady. Gotuj do momentu rozpuszczenia się czekolad. Wystudź.
W kwadratowej formie ułóż pierwszą połowę ciasta. Wyłóż 1/3 kremu. Na kremie ułóż okrągłe biszkopty. Nasącz ponczem czekoladowym i ułóż 1/3 kremu. Przykryj ostatnim blatem ciasta. Posmaruj ostatnią częścią kremu. Ozdób kakałem.


ciasto kukułka, ciasto czekoladowe
ciasto czekoladowe, ciasto kukułka
ciasto kukułka, ciasto czekoladowe
Smacznego!
Źródło: https://wypiekibeaty.com.pl/ciasto-kukulka/
https://przepisyjoli.com/2014/02/ciasto-kukulka/


Dzień Babci i Dziadka

Komentarze

Popularne posty

Drukuj