Domowe pralinki kokosowe

Pralinki w ostatnim czasie spotykam na każdym kroku w każdym sklepie. Są modne i smaczne. Od lat cieszą się zaufaniem i są doskonałym prezentem dla najbliższych nam osób. 
Domowe pralinki jest to doskonała propozycja jako prezent dla kogoś bliskiego. Oczywiście te kupione w sklepie też były by dobre. Jednak moim zdaniem takie przygotowane samodzielnie wiele lepiej smakują. Domowe pralinki kokosowe to moja propozycja na dziś. Są szybkie w przygotowaniu, łatwe i wcale nie trudno je przygotować. W tym miejscu zachęcam was do przygotowywania takich spaniałości częściej. 
Dlaczego akurat kokosowe? Otóż uwielbiam wprost takie kokosowe małe kuleczki. Doskonale smakują do kawy w leniwe popołudnie. Smak kokosa w moje wersji nie dominuje, choć jest znaczący. Wyróżniają się oryginalnym smakiem i wyjątkowym wyglądem. W wielkości powinny przypominać orzecha włoskiego. Są niezastąpione w lato jaki szybki deser i w zimę jako prezent dla bliskich. Zastosowań i połączeń smakowych jest co niemiara. Wystarczy tylko interesujący pomysł i mamy o to pyszne domowe pralinki kokosowe. Polecam!
Składniki:
300 g ciasta biszkoptowego, drożdżowego oraz sękacza
200 g serka mascarpone
150 g kremu kokosowego
150 g cukru pudru do optoczenia
100 g herbatników
100 ml śmietanki kokosowej uzyskanej z mleczka kokosowego
100 g wiórków kokosowych
Z mleczka kokosowego odlewamy wodę. Pozostała śmietankę chłodzimy w lodówce przez całą noc. Herbatniki, biszkopty, sękacz i ciasto drożdżowe miksujemy na drobne kawałki. Do masy dodajemy wiórki kokosowe, serek mascarpone, krem kokosowy oraz śmietankę kokosową. Całość mieszamy ze sobą. Całość chłodzimy  w lodówce przez cztery godziny. Po tym czasie z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które obtaczamy w cukrze pudrze. Ponownie chłodzimy dwie godziny. Po upływie dwóch godzin pralinki są gotowe do jedzenia.


pralinki, deser, kokos, domowe pralinki kokosowe
Smacznego

Wyprzedaż zima 2019

Komentarze