Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Prosta babka kajmakowa

Kajmak to jeden  z wielu dodatków do ciast, który cieszy się ogromną popularnością. Możemy taką masę sami zrobić(przepis TU) lub kupić. Zrobiona samemu smakuje jednak stanowczo lepiej.
Babka kajmakowa to właśnie jeden z wielu wypieków, gdzie zastosowanie znajduje właśnie pyszna i słodka masa kajmakowa. Prosta babka kajmakowa jak sama nazwa wskazuje jest przepisem dziecinie prostym. 
Pomysł na ten wypiek przyszedł w momencie problemu w wykorzystaniem nadmiaru masy kajmakowej, która została po świętach. Proste ciasto ucierane, które wzbogacam kajmakiem to hit w moim domu. Od momentu kiedy przygotowałam to ciasto pierwszy raz piekę je regularnie przy okazji różnych urodzin. 
Moim zdaniem prosta babka kajmakowa to doskonałe rozwiązanie również jako prezent dla kogoś bliskiego. Na pewno taka osoba się ucieszy. Polecam!
Składniki:
400 g mąki pszennej
150 g masła
150 g masy kajmakowej
150 g cukru
150 g cukru pudru
30 ml soku z cytryny
30 ml wody
8 g proszku do pieczenia
5 jajek
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Masło i kajmak rozpuszczamy. Studzimy. Jajka z cukrem ucieramy na gładką masę. Dodajemy wystudzone masło z kajmakiem. Krótko miksujemy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przelewamy do formy z kominem wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy około 60 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Cukier puder mieszamy z wodą i sokiem z cytryny. Polewamy przygotowanym lukrem babkę. Dowolnie dekorujemy.
babka, kajmak, babka kajmakowa
babka, kajmak, babka kajmakowa
 Smacznego!

 

Komentarze

Popularne posty

Drukuj