Dziś mam dla was pyszny i w pewnym sensie nowoczesny sernik. Doskonałe połączenie ciasteczek oreo i sernika. Jest to wypiek dosyć łatwy w przygotowaniu. Samo zrobienie ciasta nie jest trudne i daje pole do popisu. W mojej wersji sernika znajdują się również migdały. Jak dla mnie migdały, sernik i oreo to trio idealne. Ciasto pachnie pięknie migdałami, a dodatek ciasteczek tylko wzmaga efekt aromatu.
Moim zdaniem jest to wypiek, który na pewno sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań lub w gronie przyjaciół. Sernik oreo to propozycja dla miłośników niecodziennych smaków i połączeń. Popularność zawdzięcza nietypowemu połączeniu smaków, co według mnie jest plusem tego ciasta. Polecam!
Składniki:
ciasto kakaowe
120 g mąki pszennej
120 g masła
60 g kakao
60 g ciastek oreo
4 g proszku do pieczenia
3 żółtka
masa serowa
1 kg sera trzykrotnie mielonego
120 g cukru
120 g ciastek oreo
100 g masła
50 g migdałów mielonych
50 ml likieru amaretto
3 jajka
dekoracja
100 g czekolady mlecznej
100 g ciastek oreo
100 g ciastek z nadzieniem toffi
Ciasto kakaowe: Ciastka oreo mielimy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy kakao, ciastka, masło i żółtka. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny.
Masa serowa: Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy miękkie masło. Do utartej masy dodajemy partiami ser. Dodajemy likier amaretto oraz mielone migdały.
Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Zimne ciasto wałkujemy i układamy w tortownicy. Na cieście wykładamy połowę masy serowej. Układamy ciastka oreo. Na ciastkach wykładamy drugą połowę masy serowej. Pieczemy 75 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Dekoracja: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią zimne ciasto. Dekorujemy ciastkami oreo oraz ciastkami toffi.
Moim zdaniem jest to wypiek, który na pewno sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań lub w gronie przyjaciół. Sernik oreo to propozycja dla miłośników niecodziennych smaków i połączeń. Popularność zawdzięcza nietypowemu połączeniu smaków, co według mnie jest plusem tego ciasta. Polecam!
Składniki:
ciasto kakaowe
120 g mąki pszennej
120 g masła
60 g kakao
60 g ciastek oreo
4 g proszku do pieczenia
3 żółtka
masa serowa
1 kg sera trzykrotnie mielonego
120 g cukru
120 g ciastek oreo
100 g masła
50 g migdałów mielonych
50 ml likieru amaretto
3 jajka
dekoracja
100 g czekolady mlecznej
100 g ciastek oreo
100 g ciastek z nadzieniem toffi
Ciasto kakaowe: Ciastka oreo mielimy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy kakao, ciastka, masło i żółtka. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy dwie godziny.
Masa serowa: Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy miękkie masło. Do utartej masy dodajemy partiami ser. Dodajemy likier amaretto oraz mielone migdały.
Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Zimne ciasto wałkujemy i układamy w tortownicy. Na cieście wykładamy połowę masy serowej. Układamy ciastka oreo. Na ciastkach wykładamy drugą połowę masy serowej. Pieczemy 75 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Dekoracja: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewamy nią zimne ciasto. Dekorujemy ciastkami oreo oraz ciastkami toffi.
Komentarze
Prześlij komentarz