Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Tort Marcinek

Tort Marcinek to klasyka kuchni podlaskiej. Wielokrotnie wypiekany przy okazji różnych imprez czy spotkań. Tradycja pieczenia akurat tego ciasta sięga sięga carskiej Rosji. Na Podlasie przywędrowała wraz z osadnikami na początku lat 20 XIX wieku. Moim zdaniem jest to jeden z najlepszych ciast jakie kiedykolwiek piekłam.
Co tu dużo mówić Tort Marcinek składa się z kilkunastu warstw ciasta kruchego. Przekładany jest najczęściej kremem śmietanowym. Lepiej wprawione gospodynie potrafią upiec , aż 20 takich warstw z ciasta kruchego. Mi na dobry początek udało się wykonać 12 warstw. Co i tak jest dużym sukcesem. A wam ile udało się wykonać takich warstw? 
Tort Marcinek moim zdaniem powinien być podawany na szczególne okazje. Takie jak uroczystości rodzinne czy wyjątkowe wydarzenia. Tradycją jest, że był podawany przy okazji np.: komunii czy wesel. Tak pyszne i wyjątkowe ciasto zasługuje na szczególną oprawę. Zgadzacie się? Polecam wam z całego serca to ciasto !
Składniki:
ciasto kruche
1 kg mąki pszennej
250 g masła
250 ml śmietany 12%
200 g cukru pudru
4 g sody
2 jajka
2 żółtka
krem śmietanowy
900 ml śmietany 30%
200 g cukru pudru
50 g śmietanfixu(5-6 opakowań)
Ciasto kruche: Mąkę wraz z sodą przesiewamy. Dodajemy cukier puder, masło, śmietanę, jajka oraz żółtka. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy godzinę w lodówce. Ciasto dzielimy na 12 części. Każdy kawałek wałkujemy na wielkość tortownicy i pieczemy oddzielnie przez około 8 minut(do złotego koloru). Studzimy.
Krem śmietanowy: Zimną śmietanę 30% ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Miksujemy.
Gotowe blaty przekładamy kremem śmietanowym. Dowolnie dekorujemy. Chłodzimy w lodówce najlepiej dwie godziny.


tort, tort marcinek, marcinek ciasto
tort, tort marcinek, marcinek ciasto
Smacznego!
Źródło: "Wielka księga z wypiekami", s.92-93.

Grzaniec

Komentarze

Popularne posty

Drukuj