Bajaderki to jedne z moich ulubionych ciastek. Łatwe i smaczne ciasteczka od lat królują w moim osobistym top 10. Mieszanka ciastek i ciasteczek, do tego bakalie oraz herbatniki. Wszystko połączone kremem czekoladowym. Bajaderka to również doskonałe ciastka na spotkania w gronie rodzinnym.
Bajaderkowa kostka to taka mała wariacja na temat właśnie wspomnianych bajaderek. Ciasto robi się wprost błyskawicznie. Przy dobrej organizacji to ciasto można przygotować w 30 minut. Bajaderkowa kostka to moim zdaniem ciekawe i interesujące ciasto. Co najważniejsze jest mocno bakaliowe i pełne ciekawych smaków. Doskonale sprawdza się tuż przed przyjazdem niezapowiedzianych gości. Polecam!
Składniki:
300 g różnych ciast i ciasteczek(kruchych, biszkoptów)
250 g kremu czekoladowego
150 g bakali
100 g herbatników
100 g powideł śliwkowych
100 g czekolady mlecznej
40 g kakao
Ciastka i ciasteczka mielimy. Bakalie np.: orzechy czy wiórki kokosowe też mielimy. Zmielone bakalie i ciastka umieszczamy w dużej misce. Mieszamy razem z kakao. Dodajemy powidła śliwkowe oraz krem czekoladowy. Całość łączymy ze sobą.
W kwadratowej formie do pieczenia układamy herbatniki. Na herbatnikach układamy masę bajaderkową. Ciasto umieszczamy w lodówce na dwie godziny.
Czekoladę łamiemy na kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekolada polewamy gotowe ciasto.
Smacznego!
Bajaderkowa kostka to taka mała wariacja na temat właśnie wspomnianych bajaderek. Ciasto robi się wprost błyskawicznie. Przy dobrej organizacji to ciasto można przygotować w 30 minut. Bajaderkowa kostka to moim zdaniem ciekawe i interesujące ciasto. Co najważniejsze jest mocno bakaliowe i pełne ciekawych smaków. Doskonale sprawdza się tuż przed przyjazdem niezapowiedzianych gości. Polecam!
Składniki:
300 g różnych ciast i ciasteczek(kruchych, biszkoptów)
250 g kremu czekoladowego
150 g bakali
100 g herbatników
100 g powideł śliwkowych
100 g czekolady mlecznej
40 g kakao
Ciastka i ciasteczka mielimy. Bakalie np.: orzechy czy wiórki kokosowe też mielimy. Zmielone bakalie i ciastka umieszczamy w dużej misce. Mieszamy razem z kakao. Dodajemy powidła śliwkowe oraz krem czekoladowy. Całość łączymy ze sobą.
W kwadratowej formie do pieczenia układamy herbatniki. Na herbatnikach układamy masę bajaderkową. Ciasto umieszczamy w lodówce na dwie godziny.
Czekoladę łamiemy na kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekolada polewamy gotowe ciasto.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz