Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Bajaderkowa kostka

Bajaderki to jedne z moich ulubionych ciastek. Łatwe i smaczne ciasteczka od lat królują w moim osobistym top 10. Mieszanka ciastek i ciasteczek, do tego bakalie oraz herbatniki. Wszystko połączone kremem czekoladowym. Bajaderka to również doskonałe ciastka na spotkania w gronie rodzinnym.
Bajaderkowa kostka to taka mała wariacja na temat właśnie wspomnianych bajaderek. Ciasto robi się wprost błyskawicznie. Przy dobrej organizacji to ciasto można przygotować w 30 minut. Bajaderkowa kostka to moim zdaniem ciekawe i interesujące ciasto. Co najważniejsze jest mocno bakaliowe i pełne ciekawych smaków. Doskonale sprawdza się tuż przed przyjazdem niezapowiedzianych gości. Polecam!
Składniki:
300 g różnych ciast i ciasteczek(kruchych, biszkoptów)
250 g kremu czekoladowego
150 g bakali
100 g herbatników
100 g powideł śliwkowych
100 g czekolady mlecznej
40 g kakao
Ciastka i ciasteczka mielimy. Bakalie np.: orzechy czy wiórki kokosowe też mielimy. Zmielone bakalie i ciastka umieszczamy w dużej misce. Mieszamy razem z kakao. Dodajemy powidła śliwkowe oraz krem czekoladowy. Całość łączymy ze sobą.
W kwadratowej formie do pieczenia układamy herbatniki. Na herbatnikach układamy masę bajaderkową. Ciasto umieszczamy w lodówce na dwie godziny.
Czekoladę łamiemy na kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekolada polewamy gotowe ciasto.
Smacznego!


bajaderka, kostka czekoladowa
bajaderka, kostka czekoladowa
bajaderka, kostka bajaderkowa

Komentarze

Popularne posty

Drukuj