Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Bajgle krakowskie

Kraków słynnie z wielu rzeczy. Zarówno z pięknego hejnału czy równie pięknej starówki. Kuchnia krakowska to bogactwo smaków i zapachów niespotykanych nigdzie indziej. Nieodłącznie wiąże się z kulturą Małopolską, jak i krakowską. 
Dziś na dobry początek tygodnia mam dla was pyszne bajgle krakowskie. Równie znana ich nazwa to obwarzanki. Trudno stwierdzić dla mnie czym jednoznacznie różnią się te oba wypieki. Najstarsi mieszkańcy Krakowa twierdzą, że obie nazwy są równo znaczne. Cały sekret tych niezwykłych bułeczek wiąże się z metodą ich produkcji. Obwarzenie to metoda wstępnego gotowania. Dzięki temu bajgle krakowskie mają taką piękną skórkę. 
Moje dzisiejsze bajgle to pierwsza próba robienia bajgli. Dlatego kogą wydawać się takie nierówne. Nie są to mistrzowskie bajgle, ale moje pierwsze i wyjątkowe. Moim zdaniem trzeba próbować robić różne przepisy nawet te trudne z pozoru. Polecam!
Składniki:
ciasto
500 g mąki pszennej
250 ml wody
30 g świeżych drożdży
30 g miodu lipowego
30 g cukru
30 ml mleka
do obwarzenia
2 litry wody
20 g miodu
4 g sody oczyszczonej
do smarowania
1 jajko
do dekoracji
mak
Rozczyn: Drożdże, ciepłe mleko, cukier oraz dwie łyżki mąki łączymy. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto: Mąkę, wodę, miód oraz rozczyn łączymy ze sobą. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na dwie godziny do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 6 części. Formujemy kulę, którą spłaszczamy, następnie rozciągamy i robimy dziurkę. Dziurka musi być na tyle duża , aby w trakcie pieczenia nie zarosła. Bajgle odkładamy na blaszce do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Obwarzanie: Zagotuj wodę wraz z miodem i sodą. Bajgle delikatnie wkładaj do gotującej się wody. Gotuj około minuty z każdej strony.
Bajgle układam na papierze do pieczenia. Smaruje jajkiem i obsypuje makiem. Piekę około 20 minut w 180 stopniach. Studzę.


bajgle, obwarzanki, mak, precle
precle, obwarzanki, mak, bajgle
bajgle, obwarzanki, mak, precle
bajgle, precle, obwarzanki, mak

Smacznego!
Źródło:" Wielka księga z wypiekami", s. 19. Wyprzedaż zima 2019

Komentarze

Popularne posty

Drukuj