Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Ciasto" Kokosowy dzidziuś"

Ciasto dzidziuś to jedno z moich pierwszych ciast, które zrobiłam. Przepis zaczerpnęłam ze starego zeszytu mojej mamy. Jest to deser stosunkowo łatwy, wręcz banalny. Przygotowanie ciasta dzidziusia zajmuje mniej niż 30 minut. Moim zdaniem jest to przepis na sytuacje kryzysowe.
Czasem jednak przychodzi taki czas, że i sprawdzone i łatwe ciasta trzeba zmienić, a nawet odświeżyć. Ciasto dzidziuś właśnie przeszło takie odświeżenie. Ciasto "Kokosowy dzidziuś" to taka mała wariacja. Zmiana kremu na kokosowy sprawiło, iż deser nabiera nieco egzotycznego charakteru. Dodatek wiórków kokosowych to świetne rozwiązanie dla wszystkich fanów ciast kokosowych. Takie ciasto jak "Kokosowy dzidziuś" moim zdaniem jest świetnym i łatwym rozwiązaniem na zakończenie karnawału. Polecam!
Składnik:
400 g herbatników
250 ml mleka kokosowego
250 ml mleka
150 g kaszy manny
150 g cukru
100 g masła
100 g wiórków kokosowych
100 g czekolady mlecznej
150 ml mleka, mleko kokosowe, cukier oraz masło zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy kaszę manną. Do gotującego się mleka dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy. Gdy połączmy ze sobą mleko i wiórki dodajemy pozostałe mleko z kaszą. Gotujemy do momentu powstania gęstego kremu. Studzimy. Kwadratową formę do pieczenia wykładamy herbatnikami. Masę dzielimy na dwie części. Pierwsza część układamy na spodzie. Następnie przykrywamy drugą warstwą herbatników na których smarujemy pozostały krem. Przykrywamy ostatnią warstwą herbatników. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Czekoladę rozpuszczamy i smarujemy na wierzchu ciasta.
ciasto z kaszą manną, ciasto dzidziuś
ciasto z kaszą manną, ciasto dzidziuś
ciasto z kaszą manną, ciasto dzidziuś
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj