Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Ciasto" Kokosowy dzidziuś"

Ciasto dzidziuś to jedno z moich pierwszych ciast, które zrobiłam. Przepis zaczerpnęłam ze starego zeszytu mojej mamy. Jest to deser stosunkowo łatwy, wręcz banalny. Przygotowanie ciasta dzidziusia zajmuje mniej niż 30 minut. Moim zdaniem jest to przepis na sytuacje kryzysowe.
Czasem jednak przychodzi taki czas, że i sprawdzone i łatwe ciasta trzeba zmienić, a nawet odświeżyć. Ciasto dzidziuś właśnie przeszło takie odświeżenie. Ciasto "Kokosowy dzidziuś" to taka mała wariacja. Zmiana kremu na kokosowy sprawiło, iż deser nabiera nieco egzotycznego charakteru. Dodatek wiórków kokosowych to świetne rozwiązanie dla wszystkich fanów ciast kokosowych. Takie ciasto jak "Kokosowy dzidziuś" moim zdaniem jest świetnym i łatwym rozwiązaniem na zakończenie karnawału. Polecam!
Składnik:
400 g herbatników
250 ml mleka kokosowego
250 ml mleka
150 g kaszy manny
150 g cukru
100 g masła
100 g wiórków kokosowych
100 g czekolady mlecznej
150 ml mleka, mleko kokosowe, cukier oraz masło zagotowujemy. W pozostałym mleku rozpuszczamy kaszę manną. Do gotującego się mleka dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy. Gdy połączmy ze sobą mleko i wiórki dodajemy pozostałe mleko z kaszą. Gotujemy do momentu powstania gęstego kremu. Studzimy. Kwadratową formę do pieczenia wykładamy herbatnikami. Masę dzielimy na dwie części. Pierwsza część układamy na spodzie. Następnie przykrywamy drugą warstwą herbatników na których smarujemy pozostały krem. Przykrywamy ostatnią warstwą herbatników. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Czekoladę rozpuszczamy i smarujemy na wierzchu ciasta.


ciasto z kaszą manną, ciasto dzidziuś
ciasto z kaszą manną, ciasto dzidziuś
ciasto z kaszą manną, ciasto dzidziuś
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj