Ciasto milionera

Ciasto milionera to pyszne połączenie ciasta kruchego, masy kajmakowej i polewy czekoladowej. Jest to ciasto dedykowane osobą, które zaczynają swoją przygodę z pieczeniem i z wypiekami. Połączenia smakowe w tym cieście są w pewnym sensie gwarancją udanego wypieku. W sumie ciasto milionera przygotowuje się dosyć szybko i sprawnie. 
Ciasto milionera prawdopodobnie pochodzi ze Szkocji. W tym odległym i zimnym miejscu powstał deser, który może być  jednocześnie deserem ,ale również batonikiem. Jest to wypiek , który w swoim smaku i połączeniu przypomina popularne batoniki. Gwarantuje wam, że nikt nie przejdzie obojętnie wobec, tego ciasta. 
W cieście milionera widzę jednak pewną wadę. Nie można zjeść go zbyt dużo. Ilość masy kajmakowej można nieco zmienić, ale mimo wszystko jest to jeden z najsłodszych ciast, jakie jadłam. Polecam!
Składniki:
ciasto
300 g mąki pszennej
150 g masła
100 g cukru pudru
8 g proszku do pieczenia
4 żółtka
ew. śmietana 12%
nadzienie
300 g masy kajmakowej
polewa czekoladowa
150 g czekolady deserowej
50 g masła
Ciasto: Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Dodajemy cukier puder, masło i żółtka. Zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Gdy ciasto się schłodzi to wyjmujemy je z lodówki. Wałkujemy na wielkość tortownicy. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Nadzienie: Na wypieczone ciasto smarujemy masę kajmakową. Chłodzimy 20 minut.
Polewa czekoladowa: Czekoladę włamiemy na kawałki. Wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewę rozprowadzamy na masie kajmakowej. Chłodzimy około 30 minut w lodówce.


ciasto milionera, ciasto z kajmakiem
ciasto milionera, ciasto z kajmakiem

Smacznego!
Źródło: https://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-ciasto-milionera Wyprzedaż zima 2019

Komentarze