Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Czarno- biała kremówka

Wiele klasycznych wypieków w ostatnim czasie zostało poddanych unowocześnieniu. Czy jest to dobre, tego niestety nie wiem. Moim zdaniem należy  zachować balans pomiędzy tym co nowoczesne, a tym co tradycyjne. Ta zasada również tyczy się słodkości. 
Czarno- biała kremówka to taki balans pomiędzy klasyką i tradycją. W tym przepisie znajdziemy klasyczne kruche ciasto francuskie oraz przepyszną bitą śmietanę. Krem został nieco unowocześniony. Tradycyjny i lubiany krem waniliowy zamieniłam na krem czekoladowy. Rozwiązanie bardzo praktyczne. Co pewne na pewno krem spodoba się wszystkim fanom czekolady. 
Zamienienie lub jak kto woli podmiana kremu sprawiła, że ciasto nabrało nowego wyrazistego smaku. Czerno-biała kremówka to to na pewno efektowne i ciekawe ciasto. Doskonałe dla wszystkich lubiących interesujące połączenia oraz dla tych wszystkich , którzy lubią zaskakiwać swoich gości. Polecam!
Składniki:
550 ml mleka
350 g ciasta francuskiego
250 ml śmietany 30%
150 g cukru
150 g masła
100 g cukru pudru
60 g budyniu czekoladowego
40 g mąki ziemniaczanej
30 g mąki pszennej
15 g śmietanfixu(2 opakowania)
3 żółtka
Ciasto francuskie rozmrażamy dzień wcześniej. Rozmrożone ciasto francuskie dzielimy na dwie części. Każde pieczemy oddzielnie w 200 stopniach przez 15 minut. Studzimy. 400 ml mleka zagotowujemy z cukrem i masłem. W 150 ml mleka rozpuszczamy budyń, obie mąki i żółtka. Do gotującego się mleka dodajemy przygotowaną mieszankę. Gotujemy do momentu powstania gęstego budyniu. Studzimy.  Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i śmietanfix. Na pierwszej połowie ciasta układamy zimny budyń, następnie układamy bitą śmietanę. Całość przykrywamy drugą częścią ciasta. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Dowolnie dekorujemy.


kremówka, napoleonka
Smacznego! Wyprzedaż zima 2019

Komentarze

Popularne posty

Drukuj