Dziś gdy zima jest w pełni, choć za oknem tego nie widać. Chcę wam przedstawić jeden z najciekawszych miodów, który występuje w Polsce. Jest bardzo popularny i bardzo lubiany za swój smak i aromat. Miód lipowy bo on będzie dziś bohaterem mojego artykułu.
Miód lipowy był jednym z pierwszych miodów z którymi zetknęłam się poszukując i odkrywając ciekawostki o miodach wstępujących w Polsce. Jest to miód, który intryguje smakiem . Swój aromat zawdzięcz kwiatom lipy.
Czym charakteryzuje się miód lipowy? Miód lipowy charakteryzuje się swoim ostrym, wręcz pikantnym smakiem. Niekiedy jest lekko gorzki, wyczuwalny smak goryczy. Smak i kolor zmieniają się w procesie krystalizacji. Przed krystalizacją jest najczęściej koloru jasnego, bursztynowego niekiedy zielonkawego. Po krystalizacji przyjmuje kolor złocisty, niekiedy żółtawy.
Na co pomaga miód lipowy? Miód ten pomaga lub jest zalecany w wielu sytuacjach. Najczęściej pomaga na:
- grypę i przeziębienie,
- w nerwicach,
- w stresie,
- zapaleniach zatok,
- anginach,
- chorobach dróg oddechowych,
- ułatwia zasypianie,
- ma działanie wykrztuśne,
- zwalcza bakterie.
Z czego uzyskiwany jest miód lipowy? Miód lipowy powstaje z kwiatów lipy. Drzewa lipowe nie występują w dużych skupiskach. Przez co jest trudny w pozyskaniu. Trudność i ograniczenia w pozyskiwaniu tego miodu wpływają na jego cenę i dostępność.
Jakie wartości odżywcze zawiera miód lipowy? Miód lipowy bogaty jest w takie składniki jak magnez, potas, witaminy B, chlor. Zawiera również olejki eteryczne. Co ciekawe jednym z składników, który wyróżnia miód lipowy jest Beta-karoten. Odpowiada on za barwę. Miód lipowy zawiera również duże ilości glukozy i fruktozy. Aż 300 kcal/100 g miodu.
Polecam spróbować miód lipowy, aby poznać jego wyjątkowy smak i aromat.
Źródło: wconajmiod.pl, portalpszczelarski.pl
Miód lipowy był jednym z pierwszych miodów z którymi zetknęłam się poszukując i odkrywając ciekawostki o miodach wstępujących w Polsce. Jest to miód, który intryguje smakiem . Swój aromat zawdzięcz kwiatom lipy.
Czym charakteryzuje się miód lipowy? Miód lipowy charakteryzuje się swoim ostrym, wręcz pikantnym smakiem. Niekiedy jest lekko gorzki, wyczuwalny smak goryczy. Smak i kolor zmieniają się w procesie krystalizacji. Przed krystalizacją jest najczęściej koloru jasnego, bursztynowego niekiedy zielonkawego. Po krystalizacji przyjmuje kolor złocisty, niekiedy żółtawy.
Na co pomaga miód lipowy? Miód ten pomaga lub jest zalecany w wielu sytuacjach. Najczęściej pomaga na:
- grypę i przeziębienie,
- w nerwicach,
- w stresie,
- zapaleniach zatok,
- anginach,
- chorobach dróg oddechowych,
- ułatwia zasypianie,
- ma działanie wykrztuśne,
- zwalcza bakterie.
Z czego uzyskiwany jest miód lipowy? Miód lipowy powstaje z kwiatów lipy. Drzewa lipowe nie występują w dużych skupiskach. Przez co jest trudny w pozyskaniu. Trudność i ograniczenia w pozyskiwaniu tego miodu wpływają na jego cenę i dostępność.
Jakie wartości odżywcze zawiera miód lipowy? Miód lipowy bogaty jest w takie składniki jak magnez, potas, witaminy B, chlor. Zawiera również olejki eteryczne. Co ciekawe jednym z składników, który wyróżnia miód lipowy jest Beta-karoten. Odpowiada on za barwę. Miód lipowy zawiera również duże ilości glukozy i fruktozy. Aż 300 kcal/100 g miodu.
Polecam spróbować miód lipowy, aby poznać jego wyjątkowy smak i aromat.
Komentarze
Prześlij komentarz