Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Miód lipowy- cykl "Polskie miody"

Dziś gdy zima jest w pełni, choć za oknem tego nie widać. Chcę wam przedstawić jeden  z najciekawszych miodów, który występuje w Polsce. Jest bardzo popularny i bardzo lubiany za swój smak i aromat. Miód lipowy bo on będzie dziś bohaterem mojego artykułu. 
Miód lipowy był jednym z pierwszych miodów z którymi zetknęłam się poszukując i odkrywając ciekawostki o miodach wstępujących w Polsce. Jest to miód, który intryguje smakiem . Swój aromat zawdzięcz kwiatom lipy. 
Czym charakteryzuje się miód lipowy? Miód lipowy charakteryzuje się swoim ostrym, wręcz pikantnym smakiem. Niekiedy jest lekko gorzki, wyczuwalny smak goryczy. Smak i kolor zmieniają się w procesie krystalizacji. Przed krystalizacją jest najczęściej koloru jasnego, bursztynowego niekiedy zielonkawego. Po krystalizacji przyjmuje kolor złocisty, niekiedy żółtawy.
Na co pomaga miód lipowy? Miód ten pomaga lub jest zalecany w wielu sytuacjach. Najczęściej pomaga na: 
- grypę i przeziębienie, 
- w nerwicach,
- w stresie,
- zapaleniach zatok,
- anginach,
- chorobach dróg oddechowych,
- ułatwia zasypianie,
- ma działanie wykrztuśne,
- zwalcza bakterie.
Z czego uzyskiwany jest miód lipowy? Miód lipowy powstaje z kwiatów lipy. Drzewa lipowe nie występują w dużych skupiskach. Przez co jest trudny w pozyskaniu. Trudność i ograniczenia w pozyskiwaniu tego miodu wpływają na jego cenę i dostępność. 
Jakie wartości odżywcze zawiera miód lipowy? Miód lipowy bogaty jest w takie składniki jak magnez, potas, witaminy B, chlor. Zawiera również olejki eteryczne. Co ciekawe jednym z składników, który wyróżnia miód lipowy jest Beta-karoten. Odpowiada on za barwę. Miód lipowy zawiera również duże ilości glukozy i fruktozy. Aż 300 kcal/100 g miodu. 
Polecam spróbować miód lipowy, aby poznać jego wyjątkowy smak i aromat. 
Źródło: wconajmiod.pl, portalpszczelarski.pl

Komentarze

Popularne posty

Drukuj