Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Miodowe ciasteczka

Ciastka czy jak kto woli ciasteczka miodowe to niewątpliwy hit każdych świat. W szczególności świat Bożego Narodzenia. Nie inaczej było i u mnie. Ciasteczka miodowe przygotowałam tuż przed samymi świętami. Okazały się sukcesem i niestety nie dotrwały do samej uroczystości.
Ależ czemu ja się temu nie dziwię. Ciasteczka miodowe przygotowuje się szybko i łatwo. Można do ich przygotowania zaangażować dzieci. Na pewno z miłą chęcią pomogą. Stanowić będzie to dla nich doskonałe pole do rywalizacji i jednocześnie zabawy. 
Co ciekawe ciasteczka miodowe trochę przypominają sposób w jaki robi się pierniki. Podobnie jak przy przygotowaniu piernika rozpuszczamy masło i miód. Dodając mąkę pamiętajmy jednak o przesianiu jej z sodą. Wtedy nasze ciasteczka będą miękkie.
Co tu dużo mówić polecam miodowe ciasteczka nie tylko na zimę.
Składniki:
350 g mąki
120 g cukru
120 g miodu np.: lipowego
100 g masła
30 ml śmietany
5 g sody oczyszczonej
1 jajko
Mąkę raz z sodą przesiewamy. Masło, cukier i miód rozpuszczamy. Studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy przesiane wcześniej składniki i jajko. Zagniatamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy i wykrawamy foremką ciastka. Układamy ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Studzimy. Dowolnie dekorujemy.


ciastka, miód, miodowe ciastka
ciastka, miód, miodowe ciastka
miód, ciastka, miodowe ciastka
Smacznego!
Źródło: " Wielka księga ciast Siostry Anastazji", s. 367. Wyprzedaż zima 2019

Komentarze

Popularne posty

Drukuj